Lohengrin

Lohengrin

Adresa:

Praha 1, Národní 1

Termín: 8.6.2017
Vstupné:

260 Kč – 1 520 Kč

8červen neděle 17:00

Žánr: divadlodivadlohudebnídrama


S dějinami Prahy je spojena řada jmen světových skladatelů, kteří zde buď přímo působili nebo ji třeba jen navštívili. Patří mezi ně i gigant hudebního divadla Richard Wagner, který měl Čechy ve zvláštní oblibě a ve 20.–40. letech 19. století je mnohokrát navštívil.

Stalo se tak i létě 1845: „Ke čtení jsem si s sebou vzal básně Wolframa von Eschenbach v přepracování Simrocka a San Marteho a s nimi související epos o Lohengrinovi s dlouhým úvodem od Görrese. S knihou v podpaží jsem se vždy ztratil v lesním porostu, usadil se u potoka a s Titurelem a Parcivalem se potěšil cizí, a přece tak niterně blízkou a důvěrně známou básní Wolframovou.“

Tak vzpomínal Richard Wagner na začátek práce na textu k Lohengrinovi během svého pobytu v Mariánských Lázních. Kompozici se věnoval od května 1846 do dubna 1848. Na jeviště byla opera uvedena poprvé ve Velkovévodském dvorním divadle ve Výmaru 28. srpna 1850. Dirigentem premiéry byl Franz Liszt, skladatel, klavírní virtuóz a pozdější Wagnerův tchán.

Česká premiéra se uskutečnila 23. února 1856 ve Stavovském divadle za řízení kapelníka Františka Škroupa. V Národním divadle byl Lohengrin poprvé uveden 12. ledna 1885. Poslední pražská premiéra se konala 17. května 1997 ve Státní opeře Praha.Wagnerova velkolepá romantická opera o souboji dobra se zlem se odehrává v atmosféře plné tajemství obklopujícím neznámého hrdinu, který přišel hájit čest brabantské princezny Elsy.

Po hudební stránce se jedná o další skladatelův důmyslný a strhující krok k prokomponovanému hudebnímu dramatu, jakým je jeho vrcholný Parsifal pojednávající o Lohengrinovu otci. Vedle oblíbeného svatebního sboru je opera obdařena neméně skvělými scénami, jako je například Elsina snová představa o rytíři, jenž ji má přijít zachránit, Lohengrinovo a Elsino setkání ve svatební komnatě nebo Lohengrinovo přiznání své identity ve vyprávění o svatém Grálu.

Nové nastudování Lohengrina je už pro dílo samotné příslibem povznášejícího zážitku pro každého operního diváka, který očekává hudební krásu, silné emoce a napínavý příběh.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Lohengrin

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (519 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (627 metrů)

ValentinskaPraha (697 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (0 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (630 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (386 m)