Zdeněk Burian / Vzdálené světy

Zdeněk Burian / Vzdálené světy

Adresa:

Praha 1, Senovážné náměstí 8

Termín: 1.12.2016 31.1.2017
Vstupné:

ZDARMA

1pro - 31led celý den

Žánr: výstavyobrazy


Galerie European Arts uvede v prosinci výstavu Zdeněk Burian: Vzdálené světy, v rámci které představí Burianovy vybrané práce sdružené tématem přírody, exotických míst a zaniklých civilizací. 

Burianova introvertní romantická duše už od raného věku unikala od reality prostřednictvím trampingu, dobrodružných knih a kreseb na exotická místa, k odlišným kulturám. Talentované dítě se po krátkém studiu na Akademii výtvarných umění z existenčních důvodů vydává směrem ilustrátora dobrodružné literatury a cestopisů. Smysl pro imaginaci se u něho propojuje s precizně zvládnutým realistickým stylem a důkladnou přípravou získanou studiem knih, dostupného fotografického materiálu a spoluprácí s vědci, což jeho olejům, kvaším a kresbám dodává působivou živost a přesvědčivost.

Z oblasti zeměpisných a etnografických motivů je na výstavě představen výběr olejů z cyklu širokých krajinných pohledů Země a lidé, které v letech 1925-1942 vznikaly pro dětský časopis Širým světem, v nichž autor tematizoval způsob života v odlehlých částech světa – Mongolsku, Indii nebo Egyptě. Pozdější etnografické motivy jsou zastoupeny obrazy afrického kontinentu z poloviny 70. let, které vznikly pro knihu uznávaného antropologa Josefa Wolfa Menschen der Urzeit.

Všechny tyto práce věrohodně zachycují vzhled a činnost místních lidí na pozadí konkrétních krajinných segmentů, nechybí ale určitá míra romantizující idealizace, která jim dodává věrohodnou autentičnost navzdory tomu, že sám Burian navštívil pouze Slovensko a Itálii. Volnou tvorbu zastupují práce z Burianova obrazového cyklu Porobení, v němž zobrazil bohaté spektrum původních obyvatel jednotlivých kontinentů. Obrazy jsou umělcovou osobní poklonou hrdosti a nezlomnosti těch, kterým setkání s bílým člověkem přineslo ztrátu životního prostoru nebo zánik.

Burianovy rekonstrukce pravěku, který ho nadchl už během jeho dětských návštěv jeskyně Šipka, jsou zastoupeny intimními kresebnými ilustracemi pro populárně naučné publikace paleontologa Josefa Augustu, které těží z Burianovi schopnosti dramatizace. Následují rekonstrukce pravěkých zvířat a předchůdců člověka, které byly ceněny pro svou vědeckou správnost, ale i přesvědčivost výrazu. Díky těmto parametrům byly nejen důležitými učebními a vědeckými pomůckami, ale sloužily dokonce i jako předloha pro Zemanův film Cesta do pravěku.

Výstava bude obohacena o dětský edukativní program, který je možno využít jednotlivě nebo v rámci menších skupin.

  • Galerie European Arts
  • 1.12.2016 – 31.1.2017
  • otevřeno pondělí - pátek 10 – 18 hodin


Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Zdeněk Burian /...

Tyn Yard ResidencePraha (579 metrů)

The Emblem HotelPraha (947 metrů)

ValentinskaPraha (1 063 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (290 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (767 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 003 m)