KINO Rudolfinum: Debata a promítání s režisérem Petrem Weiglem

KINO Rudolfinum: Debata a promítání s režisérem Petrem Weiglem

Adresa:

Praha 1, Alšovo nábřeží 12

Termín: 25.11.2016
Vstupné:

zdarma

25listopad pátek 16:00

Žánr: filmdramadokumentzdarma


Ovlivnění jako cesta – Petr Weigl Debata s režisérem Petrem Weiglem o vlivu estetiky a díla Alaina Resnaise na jeho přístup k tvorbě filmů. Během večera se budou promítat ukázky z těchto filmů Petra Weigla: Osamělost (1967), Pas de quatre (1967), Svět je báječné místo k narození (1968), Poetické úvahy ve volných chvílích (2000), Olověná noc (1985) a Zimní cesta (1995).

Večerem bude provázet dokumentarista a režisér Martin Dostál. Vstup zdarma, rezervace není nutná. Akce bude probíhat v prostorách KINA Rudolfinum v Sukově síni a navazuje na právě probíhající výstavu v Galerii Rudolfinum.

PETR WEIGL (*1939) se do dějin kinematografie zapsal zfilmováním řady hudebních či baletních děl, mezi ně patří např. Zimní cesta Franze Schuberta, Rusalka Antonína Dvořáka či Evžen Oněgin Petra Iljiče Čajkovského. Své první filmy natočil během 60. let, od 70. let spolupracoval i se zahraničními producenty a herci.

Ve snímku Olověná noc ztvárnil hlavní roli Michael Biehn (Pomáda, Terminátor), v dalších filmech Petra Weigla se představili například Magda Vašáryová, Jan Tříska, spolupracoval s pěvci jako Luciano Pavarotti, ale i slavnými dirigenty jako jsou Libor Pešek či Charles Mackerras. Petr Weigl se stal mezinárodně oceňovaným filmovým tvůrcem nejen díky mistrovskému převedení hudby a tance plných vášní, emocí a silných lidských příběhů do podoby filmu. Byl dvakrát nominován na cenu EMMY, v roce 1986 za film Olověná noc, jehož část bude promítána.

Petr Weigl zastával funkci prvního dramaturga baletu ND a v roce 1989 byl jmenován čestným šéfem baletu ND. V roce 2016 obdržel Cenu Thálie za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

16duben úterý 19:30

Ubytování v okolí akce KINO Rudolfinum: Debata...

ValentinskaPraha (321 metrů)

The Emblem HotelPraha (362 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (385 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (510 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (526 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (945 m)