Den pro Vlastu Chramostovou

Den pro Vlastu Chramostovou

Adresa:

Praha 1, Bartolomějská 11

Termín: 14.11.2016
Vstupné:

80

14listopad pondělí 17:30

Žánr: ostatní akceProjekce


Slavnostní pásmo za účasti umělkyně s filmy její volby.

„Ostatně jsem nepřízně využila. Inspirovala experimentální výpravy k podstatám a kořenům herectví a divadla. Bez vnějšího ohlasu, bez vnějšího úspěchu, ale také bez vnějšího balastu k nejvlastnějším, očištěným hereckým prostředkům, k chudému divadlu, které je koneckonců jediné věčné. Stanula jsem na křižovatce a rozhodla se poslechnout svých hlasů, jako Jana kdysi na počátku. Byly to hlasy mých rolí, mých autorů. Radily mi, abych nedala na prospěcháře ani na cyniky. Jeviště a život mně byly v čase mého pozemského pobývání jedním a týmž, vzájemně se prostupovaly – a já věděla, že to není rada ďáblova, ale že je to rada Boží!

Když jsem se ďáblovi vzepřela, měl přijít život nezcenzurovaný. Nestalo se tak. Vzali mi to nejdůležitější. Ale byla to volba. A nezcenzurovaný život přece jen přišel. Jenže jinak. V žánru syrové prózy, bez pasu, bez řidičského průkazu, bez telefonu. Bez každodenního potlesku a květin. Tolik let nehrát, zato mít stále se opakující stejné sny návratu k divadlu! Vůně šminky, hlasy kolegů, zvonění, jeviště, záře reflektorů, replika je na mně – ale neznám text, neznám hru, vím, že nevím, všechno jsem už zapomněla. A rána propocená studeným potem. A jednou, se slzami na polštáři se probouzím a slyším, jak šeptám text Matky Kuráže: „Jsem jako starý pes, který přišel o všechny své jedovaté zuby…“ Vlasta Chramostová (1999)

Námluvy / Martin Frič / ČSR 1961 / hrají: Jan Pivec, Vlasta Chramostová, Ladislav Pešek / 23 min. / HD – Na námluvy ke statkáři přijde jeho soused, který by chtěl statkářovu dceru za ženu. Než ale dojde k nabídce ke sňatku, začne vášnivá hádka o majetek. Na motivy povídky A. P. Čechova.

P.F. 77 / Jaroslav Brabec / ČR 2003 / hrají: Vlasta Chramostová, Ilja Racek, Daniela Kolářová, Martin Stropnický / 103 min. / HD – Dramatický příběh z doby vzniku Charty 77. Slavná herečka připravuje se svými studenty na DAMU představení. Chystá se však také takzvaná Anticharta v Národním divadle. Nejen studenti čekají, jak se jejich učitelka zachová. Psychologické drama o morálce, svědomí a lámání charakterů natočil podle scénáře Jeleny Mašínové a Pavla Kohouta režisér Jaroslav Brabec s využitím archivních záběrů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Den pro Vlastu...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (415 metrů)

ValentinskaPraha (482 metrů)

The Emblem HotelPraha (498 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (359 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (447 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (150 m)