Aukční den - Výběr výtvarného umění

Aukční den - Výběr výtvarného umění

Adresa:

Praha 1, Náměstí Republiky 5

Termín: 20.11.2016

20listopad neděle 13:00

Žánr: ostatní akceaukcesetkání


V aukci European Arts bude nabízeno výjimečné dílo Emila Filly

V neděli 20. listopadu 2016 se v aukci společnosti European Arts bude nabízet vzácný restituovaný obraz Emila Filly Poloportrét ženy (1912) s vyvolávací cenou 6,8 milionu korun.

V nedělní aukci síně European Arts se bude dražit 133 vybraných výtvarných děl. Ta nejhodnotnější jsou z počátku 20. století a z období meziválečné moderny.

Na ceně 6,8 milionu korun začne dražba mimořádného Fillova obrazu Polopostava ženy, díla Emila Filly z roku 1912 (59,8 x 43,3 cm), na kterém je patrné, jak si Filla osvojoval kubistické postupy. Z tohoto raného autorova období se dochovalo jen velmi málo děl. Obraz restituovaný z Národní galerie byl několikrát publikován a vystavován.

„Toto dílo je výjimečné. Z roku 1912 se obdobných prací dochovalo pouze několik. Přesně ukazuje Fillův způsob osvojování si kubismu, ve kterém každý jeho stupeň má svou mimořádnou důležitost. Tato kombinovaná technika pochází z vrcholného Fillova období,“ prozrazuje PhDr. Karel Srp.

Filla přistoupil k dílu s velkou energií, říká uznávaný odborník

„Velmi dynamická práce se štětcem, uhlem a tužkou naznačuje, že původní expresionistická východiska překryl jeho aktuální zájem o kubismus, jenž je zřetelně patrný z ženského půl aktu, jednak z pojetí nosu a obrysu hlavy, jednak z natočení přední části těla. V Galerii výtvarného umění v Ostravě a v pozůstalosti Vincence Kramáře se z roku 1912 dochovaly dvě kresby, soustřeďující se pouze na hlavu, avšak na této Filla přistoupil ke kubizaci celého těla, kterou uskutečnil částečně pod vlivem Picassovy plastiky Hlava Fernandy (1909), jíž nejspíše znal od Vincence Kramáře.

Filla přistoupil k dílu s velkou energií, téměř jako by šlo o okamžitý zápas, lze doslova cítit, jak modeloval hmotu, jak zjednodušoval objem, jak se snažil být co nejjednodušší. Dostal se na okraj vědomého primitivismu, jenž mu přes výrazovou úspornost (dosaženou za cenu střídání nejrůznějších technik), přinesl silný emotivní účinek. Z obrazu je patrné, že zdůraznil kontrast světla a stínu, jenž se podílel na celkové dramatizaci tvaru. Ženské tělo je zde dovedeno téměř na pokraj individualizace každé jeho části. Organickou stavbu zřetelně proniká geometrická struktura,“ dodává PhDr. Karel Srp.

European Arts láká na svou aukci i dalšími zajímavými obrazy

Sběratelsky mimořádné zajímavou položkou je tempera na plátně Přístav se schody II., jedno z bretaňských půvabných děl Jana Zrzavého z roku 1949 (21 x 40 cm). Obraz pochází z těžkého období, kdy malíř nesměl vystavovat.

Krásnou, typicky prosvětlenou Krajinu (olej, plátno, 75 x 100 cm) s plujícími blankytnými poli vytvořil Josef Šíma v roce 1961. Obraz, pochází z majetku francouzského kritika a dokumentaristy Jeana-Marie Drota  a do aukce jde s cenou 2,8 milionu korun.

Autorem významného obrazu Dvě ženy před zrcadlem (1923) je Alfred Justitz, malíř, který se nezařadil do žádné skupiny, ale ve 20. letech se sblížil se skupinou Tvrdošíjní a společně s ní vystavoval. V té době v jeho díle nejintenzivněji ožívaly neoklasicistní tendence. Dvě ženy před zrcadlem (olej, plátno, 81 x 65 cm) se začnou dražit na ceně 2,1 milionu korun.

Nově objeveným českofrancouzským malířem je František Zdeněk Eberl (1887 – 1962), který prožil víc než dvacet let v Paříži. Nacházel náměty na okraji společnosti, odkud si vybíral výrazné typy. V zářijové aukci síně European Arts se prodal jeho obraz Pardáli za 1,65 milionu korun. Tentokrát se bude dražit Eberlův obraz Karbanice (1935) s vyvolávací cenou 600 000 korun.

Z roku 1942 pochází půvabný a důležitý obraz Josefa Lady Stavění sněhuláka (36 x 55 cm), dílo z majetku sochaře Václava Vokálka. Je pozoruhodné tím, že dosud nebylo evidováno. Šlo zřejmě o dárek pro sochařova syna. Vyvolávací cena je 550 000 korun.

Díla z počátku 20. století

V aukci budou též zastoupena výrazná díla z počátku 20. století, především Jarní krajina předčasně zemřelého Jindřicha Pruchy (1909, 63,5 x 74,5 cm). Oboustranný důležitý raný obraz bude zařazen do chystaného soupisu Pruchova díla. Do aukce jde s cenou 1,8 milionu korun.

Rané dílo Antonína Procházky je zastoupeno obrazem Akt (1906, 31,5 x 47,5 cm) s vyvolávací cenou 1,6 milionu korun.

Z moderního a současného nabídne aukční síň European Arts

Důležitý olej na plátně od Zdeňka Sklenáře – Archaický čínský znak (65,5 x 35 cm). Nabízený originál je jediným obrazem z celkového počtu 28 děl s tematikou Číny, které je dnes vzácně dostupné. Tento obraz byl opakovaně vystavován na prestižních výstavách doma i v zahraničí, je reprodukován ve všech zásadních publikacích, věnovaných Sklenářově malířské tvorbě. Byl též součástí reprezentativní kolekce autora s čínskou tematikou na výstavě Biennale Internazionale d´Arte v roce 1971 v italské Florencii, která byla ohodnocena Zlatou medailí, a to za přínos abstraktní malbě. Současná výstava Art in Europa 1945-1968 v prestižním ZKM/ Zentrum für Kunst und Medien Technologien v německém Karlsruhe, zařadila obrazy Zdeňka Sklenáře do kontextu evropských veličin 20. století.

Obrazy si můžete prohlédnout na předaukční výstavě, která se koná v prostorách aukčního domu European Arts, Praha 1, Senovážné náměstí 8 ve dnech 31. 10. 2016 – 19. 11. 2016 od 10.00 do 18.00 a v neděli 20. 11. od 10.00 do 12.00.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Aukční den - Výběr...

Tyn Yard ResidencePraha (304 metrů)

The Emblem HotelPraha (705 metrů)

ValentinskaPraha (827 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (50 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (537 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (921 m)