Noc divadel: Trochu divné divadlo – komentovaná prohlídka

Noc divadel: Trochu divné divadlo – komentovaná prohlídka

Adresa:

Praha 1, Na Poříčí 26

Termín: 19.11.2016
Vstupné:

Vstup zdarma

19listopad sobota 17:00

Žánr: ostatní akceprohlídkataneční


Komentovaná prohlídka Divadla Archa s jeho ředitelem Ondřejem Hrabem, režisérkou Janou Svobodovou a divadelními uvaděči.

Koná se v rámci akce Noc divadel 2016.

Dnešní Divadlo Archa sídlí v prostorách původního divadla D34, následně Divadla E. F. Buriana, v budově funkcionalistického bankovního paláce (Legiobanka) v rondokubistickém stylu vystavěného v letech 1937-1939. Autorem návrhu byl architekt František Marek a nové řešení interiéru je dílem architekta Ivana Plicky, divadelní technologie jsou realizovány podle Miroslava Meleny.

Divadlo Archa vzniklo na základě konceptu Ondřeje Hraba jako produkční dům bez stálého souboru. Po rekonstrukci v letech 1991 až 1994 bylo slavnostně otevřeno 5. června 1994 společným vystoupením japonského tanečníka Mina Tanaky a amerického hudebníka Johna Calea.

Divadlo Archa a během své existence hostilo řadu osobností domácího i světového umění, jakými jsou například režiséři Robert Wilson, Peter Brook, Peter Schumann, Anne Bogart, choreografové a tanečníci Wim Vandekeybus, Anna Teresa de Keersmaeker, Min Tanaka či Jan Fabre, hudebníci David Byrne, Randy Newman, Philip Glass, Lou Reed, Patti Smith, The Residents, Meredith Monková, Einstürzende Neubauten, Diamanda Galás, Tindersticks, White Stripes, The National, CocoRosie a mnoho dalších. Hrály tu soubory Royal Shakespeare Company, Cheek By Jowl, Ultima Vez, DV8, Handspring Puppet Company či Dogtroep. Jedno ze svých posledních vystoupení zde měl americký básník Allen Ginsberg.

Svou výjimečnou dramaturgií, inovativními projekty přesahující umělecké žánry i nadstandardním technickým zázemím si Archa nejen v České republice získala pověst významné progresivní scény. Mnohé z projektů Divadla Archa získaly mezinárodní ohlas a byly uvedeny v zahraničí, například na festivalech v Bonnu, Johannesburgu, Londýně, Kjótu, Tokiu, Soulu, New Yorku, Pekingu, Bělehradě či Bruselu.
V současné době v Divadle Archa pravidelně vystupují přední osobnosti světového umění.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Noc divadel: Trochu...

Tyn Yard ResidencePraha (723 metrů)

The Emblem HotelPraha (1 139 metrů)

ValentinskaPraha (1 263 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (518 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (988 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 385 m)