KINO Rudolfinum: Krátké experimentální filmy Jiřího Golda

KINO Rudolfinum: Krátké experimentální filmy Jiřího Golda

Adresa:

Praha 1, Alšovo nábřeží 12

Termín: 9.11.2016
Vstupné:

zdarma

9listopad středa 17:00

Žánr: filmdramakomediezdarma


Ve středu 9. listopadu 2016 uvede KINO Rudolfinum speciální program věnovaný krátkým experimentálním filmům ze 60. let režiséra Jiřího Golda, který bude i hostem tohoto večera. Úvodní slovo o autorovi a krátkých experimentálních filmech ze 60. let přednese PhDr. Lenka Hachlincová.

Promítány budou tyto dva krátké snímky režiséra Jiřího Golda: Rafel Mai Amech Izabi Almi! Dante, Božská komedie, I. Peklo, Zpěv třicátý prvý (1969) Zaklínání (1969)

Vstup na promítání je zdarma. Rezervace není nutná.

Jiří Gold je básník, filmový dramaturg, scenárista a režisér. V letech 1962-1991 pracoval jako dramaturg Krátkého filmu Praha, od roku 1991 působil na témž postu v Československé, později České televizi. V průběhu 60. let natočil čtyři krátké experimentální filmy, z nichž bude v rámci večera promítnut film Rafel Mai Amech Izabi Almi! Dante, Božská komedie, I. Peklo, Zpěv třicátý prvý (1969) a film Zaklínání (1969), který mu časově předcházel a ovlivnil ho po dramaturgické stránce.

Děj filmu Rafel Mai Amech Izabi Almi! se odehrává na smetišti a je obrazovou i textovou koláží reagující na zmatení jazyků způsobené pádem Babylonské věže, náhle neporozumění slovu a násilnost jeho použití, které režisér podává v dobovém politickém kontextu. Ve filmu cítíme doznívání teigeovského poetizmu a surrealistické vnímaní světa nezvalovského aj seifertovského typu, přičemž režisér překračuje hranice mezi uměleckými obory v intencích koncepce „Gesamtkunstwerku“.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce KINO Rudolfinum:...

ValentinskaPraha (321 metrů)

The Emblem HotelPraha (362 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (385 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (510 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (526 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (945 m)