Tematický prostor Ammán, arabské město

Tematický prostor Ammán, arabské město

Adresa:

Praha 1, Masarykovo nábřeží 32

Termín: 1.12.2016

1prosinec čtvrtek 18:00

Žánr: ostatní akcedesigndiskuse


V rámci projektu Carte blanche Middle East www.goethe.de/carteblanche Goethe-Institut provede instituční experiment mezi Prahou a Ammánem a po dobu tří měsíců otevře ve své budově na břehu Vltavy zastoupení jordánského Goethe-Institutu. Ten, kdo navštíví tematický prostor v Praze, získá přístup k Ammánu, arabskému městu, jeho aktérům a aktérkám, k jeho diskursu, myšlenkám a záležitostem.

Tematický prostor zahájíme 1. prosince v 18 hodin. Přístupný bude do 31. ledna 2017. Koncepce a naplnění tematického prostoru vzniká ve volném propojení kurátorek a kurátorů, kulturních pracovníků a kolegů z obou měst. Nejprve byli vysláni na rešerši do Ammánu tři aktéři z Čech – spisovatelka Petra Hůlová, umělec a aktivista Lukáš Houdek a urbanista antropolog Pavel Borecký, kde se seznámili s řadou partnerů tamějšího Goethe-Institutu. Posléze se vypraví dvě kurátorky z Ammánu Noura Al Khasawneh a Toleen Touq na rezidenční pobyt do Prahy a naváží zde kontakty s lokální uměleckou a kulturní scénou.

Na této výměně se podílí i spolupracovníci obou institutů formou takzvaného programu Job-Shadowing. V rámci kolektivního vyjednávacího procesu se propojí výsledky rešerší a zkušeností, získané znalosti o sobě navzájem a nové kontakty mezi všemi zúčastněnými a vytvoří design tematického prostoru. Jeho srdcem bude instalace s kobercem nazvaná „PrayWay“ uměleckého kolektivu „Slavs and Tatars“, kterou lze využívat jako pohovku na čtení či jako prostor pro setkávání. Četné prezentace, diskuse a promítání doplní celkovou informační nabídku. Vznikne tak unikátní prostor, kde se toho bude hodně dít.

Tento moment globální simultánnosti umocní spolupráce s Berlínskou zemskou knihovnou, která paralelně hostí v Berlínském exilu tematický prostor věnovaný Goethe-Institutu v Damašku.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Tematický prostor...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (332 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (807 metrů)

ValentinskaPraha (878 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (207 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (419 m)