Space & Sound

Space & Sound

Adresa:

Praha 8, Pernerova 53

Termín: 19.11.2016
Vstupné:

300 – 1600

19listopad sobota 19:00

Žánr: koncertyKlasickáklasikavážná

Umělci: Janáčkova filharmonie Ostrava


Tři orchestry, tři dirigenti, tři sólisté.

Gruppen pro tři orchestry, tři dirigenty a 112 hudebníků Karlheinze Stockhausena, jednoho z nejinspirativnějších tvůrců hudby 20. století, se pro svoji náročnost hrají tak zřídka, že možnost navštívit živé provedení je jedinečná, výjimečná událost.

Ve čtyřkanálovém Gesang der Jünglinge, které hudebně Gruppen předchází, Stockhausen poprvé uplatnil a vyzkoušel myšlenku hudby v prostoru, kterou pak radikálně použil v Gruppen.

Výjimečně (a poprvé v Praze!) lze také slyšet kompletní provedení mistrovského díla Atlas Eclipticalis Johna Cage pro 86 sólistů simultánně s klavírním sólem Winter Music a to tak, jak tyto dvě skladby prováděl Cage s pianistou Davidem Tudorem. V duchu koncepce Johna Cage uslyšíme uvnitř jeho hudby, tedy opět simultánně, Hornickou kapelu ze Stonavy.

Kompozice pro tři orchestry Philla Niblocka a Petra Kotíka jsou výsledkem zaměření Ostravského centra nové hudby na skladby v prostoru. Vzpomeňme na dnes už legendární koncert na Pražském jaru 1999 (Karlheinz Stockhausen, Alvin Lucier, Earle Brown and Giovanni Gabrieli).

Zařazení skladby polského skladatele Jacka Sotomského pro dva orchestry a sólistu (situovaného uprostřed) je v souladu s uměleckou strategií Ostravského centra nové hudby uvádět práce skladatelů nejmladší generace.

Délka koncertu je přibližně 3 hodiny.

Dirigenti:

Johannes Kalitzke – skladatel, dirigent, spoluzakladatel musikFabrik, pravidelný host Ensemble recherche, Klangforum Wien nebo Ostravské bandy.

Petr Kotík – skladatel, dirigent, vede S.E.M. Orchestra v New Yorku a Ostravskou bandu. Umělecky řídí Ostravské dny a spolupodílí se na NODO (Dny nové opery Ostrava).

Rolf Gupta – skladatel, dirigent prestižních světových orchestrů, působil mj. jako šéfdirigent Norského rozhlasového orchestru (KORK).

Janáčkova filharmonie Ostrava se ve velmi krátké době od svého vzniku v roce 1954 zařadila mezi přední česká symfonická tělesa. Od roku 1958, kdy uskutečnila své první zahraniční turné, navštívila opakovaně téměř celou...

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 8 Akce v MČ Praha 8

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Space & Sound

Sportovní centrum OlšankaPraha (1 018 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 236 metrů)

Výstaviště HolešovicePraha (2.2 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (1 239 m)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (2 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (309 m)