Slavnostní odhalení Výtvarné zdi

Slavnostní odhalení Výtvarné zdi

Adresa:

Praha 5, Štefánikova 57

Termín: 1.10.2016

Žánr: ostatní akcedesignvernisáž


Oslavu 135. výročí založení divadla zahájí vernisáž nové výtvarné zdi ve foyer Švandova divadla vytvořenou Jozefem Hugem Čačkem s názvem STATUS OFFLINE (but strong connection).

Projekt Výtvarná zeď je pokus o zprostředkování výjimečného zážitku. Zážitku z konečnosti, a tedy neopakovatelnosti. Jednou za čas předstoupí vyzvaný výtvarník před plochu o rozměrech 3,5 x 5 metrů, aby ve veřejném prostoru foyer divadla realizoval původní malbu inspirovanou divadelním prostředím, jeho atmosférou nebo prostě zhlédnutým představením. V sezóně 2016/2017 předstoupí před pomalovanou stěnu další umělec a ukončí život předchozího obrazu, malby „Mein Kampf“ Klause Voormana(výtvarník, designér, muzikant, několikanásobný držitel ceny Grammy), která zdobila foyer divadla od 13. září 2012.

Mladý slovenský scénograf Jozef Hugo Čačko (*1988) vytvoří dílo inspirované sociálními sítěmi, které ve Švandově divadle spravuje již druhým rokem:

"Koncepce Výtvarné zdi, která má přetřít práci Klause Voormanna je veliký závazek. Proto jsem hledal nejoriginálnější způsob jakým zeď posunout a dát ji opět o něco větší význam. Propojit výtvarnou zeď s tou sociální mě napadlo u asi čtvrtého návrhu. Jakým způsobem odzrcadlit práci tak neuchopitelnou a emoci tak nevyjádřitelnou. Jednoduchý status, reakce diváků, sdílení. Navíc jsem chtěl vyjádřit mnohem širší záběr, než jenom výjev z inscenace, nebo dramatickou situaci. Proto jsem se snažil najít způsob jak vyzvat diváka, aby na práci divadla reagoval a dal o své návštěvě divadla vědět. Koncept papírků, kde je možnost vyjádřit svůj názor hned po skončení představení, mi přijde jako skvělá forma, jak se divák může vyjádřit přímo na místě, vyfotit se se svým názorem, být na něj pyšný, vyvolat diskuzi.

Poprvé ve své historii se bude Výtvarná zeď tvořit jako instalace vycházející do prostoru, doteď se pořád pracovalo s plošnou malbou. Já budu pracovat s papírem a lepidlem. Celé výtvarné dílo pak bude zastřeno do zcela nové formy opony, která bude vyráběna na zakázku speciálně ke koncepci a požadavkům prostor, kde diváci čekají, až budou moci zasednout do hlediště a vychutnat si představení.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 5 Akce v MČ Praha 5

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Slavnostní odhalení...

Restaurant a hotel NebozízekPraha (592 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (962 metrů)

The Golden Wheel HotelPraha (1 256 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (793 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (1 070 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (420 m)