Film před sto lety: Španělská msta + Civilizace

Film před sto lety: Španělská msta + Civilizace

Adresa:

Praha 1, Bartolomějská 11

Termín: 14.9.2016
Vstupné:

80

14září středa 17:30

Žánr: filmProjekce


Španělská msta / Feast of Life / Albert Capellani / USA 1916 / hrají: Clara Kimballová Youngová, Paul Capellani, Doris Kenyonová / CZT / 44 min. / 35mm – „Capellaniho excelentní výkon vězí ani ne tak v rozsahu a průraznosti jako u Griffitha, jako spíš ve vybraném propracování detailů a fines.“

Allen Corliss (*1917) Dnes už stoletá osvědčená politika soustavného hollywoodského importu prominentních evropských režisérů začala rokem 1914 a příchodem Alberta Capellaniho do USA. Jeho francouzské filmy zde byly známé a ceněné, a tak tvůrce disponující energickou osobností a organizačním talentem neměl sebemenší problém se na nové podmínky adaptovat; brzy se o něm v odborném tisku psalo jako o režisérovi, který důsledně vede herce k méně teatrálnímu způsobu hraní, než jaké bylo v polovině desátých let ve filmu obvyklé.

Promítnutí raritního snímku Španělská msta z kopie NFA během boloňského festivalu Cinema Ritrovato v červenci 2011 bylo odbornou veřejností hodnoceno jako jeden z objevů retrospektivy díla Alberta Capellaniho.

Civilizace / Civilisation or He Who Returned / Thomas H. Ince/ USA 1916 / spolurežie Reginald Barker, Raymond B. West / hrají: Howard Hickman, Kate Bruceová, Charles French / CZT / 61 min. / 35mm – Dne 5. září 1916 měla premiéru Intolerance, vrcholné dílo D. W. Griffitha a dodnes jeden z nejsilnějších pacifistických filmů.

Za jeho komerčním fiaskem stála mj. rychle se měnící politická situace válečných let, která naopak přišla k dobru druhé „filmové fresce“ roku 1916, Civilizaci. Stejně jako Griffith nezapomněl ani Thomas H. Ince při sestavování seznamu jednajících osob na Ježíše Krista, který u něj ovšem nejen káže o míru, ale zajímá se i o ponorky; nic se koneckonců v daný okamžik nejeví důležitější a pro lidstvo blahodárnější, než zničit císařské Německo.

Původně dvouhodinový film obsahoval i záběry s prezidentem Wilsonem, gratulujícím Inceovi za jeho film; epilog, jež měl údajně přispět k Wilsonovu znovuzvolení. Griffithova superiorita je dnes mimo vší diskusi, Inceův snímek zůstává nicméně nesmírně cenným historickým svědectvím o náladě doby.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Film před sto lety:...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (415 metrů)

ValentinskaPraha (482 metrů)

The Emblem HotelPraha (498 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (359 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (447 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (150 m)