Arzenál aneb Filmy, jak je neznáte

Arzenál aneb Filmy, jak je neznáte

Adresa:

Praha 1, Bartolomějská 11

Termín: 3.9.2016
Vstupné:

80

3září sobota 18:30

Žánr: filmProjekce


Kam se vyvine za dalších sto let kinematografie, jak ji známe dnes? Kdo schovával film o Janu Palachovi, jak fungovalo natáčení propagandistických terezínských filmů a jak se digitalizovaly Ostře sledované vlaky?

Dokumentární série Arzenál o filmovém dědictví v době digitalizace ukazuje, jak se filmy natáčely za nacismu, ukrývaly za socialismu, jak se nyní restaurují a digitalizují, jak nám radily instruktážní filmy, co máme jíst, jak se chovat a kdo je našim nepřítelem, noří se do tajů němého filmového hororu nebo amatérského filmu. Bude ještě za sto let existovat temný kinosál a film promítaný na plátno? Své vize budoucnosti, analýzy současnosti i historické vhledy poskytli přední domácí filmoví historici, teoretici, sociologové, filosofové ale i osobnosti formátu Davida Bordwella, Petera Kubelky nebo Godfrey Reggia.

Režiséry tohoto projektu jsou Lucie Králová, Adam Olha, Martin Řezníček, Martin Švoma a Radim Procházka, který je zároveň producentem série. Na vizuální koncepci filmů, která hledá nové cesty, jak pracovat s archivním materiálem a projekcemi, se podílel scénograf, režisér a lightdesignér Jan Komárek.

Epizody:

Ostře sledovaná digitalizace – Jak se dělá „digitalizace“ a co všechno obnáší? Nový život klasických filmů: bude jednou archiv sbírkou dat na diskovém poli?

Jan 69 – Filmy, které cenzura nenáviděla. Filmy, které vás mohly přivést do neštěstí. A přesto se našli lidé, kteří je pro nás zachránili.

Příchozí z temnot – Vrátit filmům původní podobu může být skutečná detektivka. Co na nich změnil čas a co lidé? Filmová rekonstrukce čili hledání pravdy.

Jak se chovat – Osvětové a instruktážní filmy naší minulosti – objednávky státních institucí – nám radily, jak se máme chovat v běžných každodenních situacích.

Film lež – Proč chtěli nacisté film o Terezíně? Skutečnost, manipulace a politické zadání v rukou filmových tvůrců.

Amatérský film – Milovali film a rozhodli se ho dělat po svém. Bez filmových škol, bez peněz a s amatérskou technikou dokázali divy.

50 % – Filmové publikum a jeho proměny v době on-line komunikace aneb když si filmaři mohou přečíst, o čem si jejich diváci povídají po skončení filmu.

Nová věčnost – Bordwell, Kubelka, Reggio a další autority ve filmové sci-fi na téma, co bude s digitálním záznamem jejich vystoupení za sto let.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Arzenál aneb Filmy, jak...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (415 metrů)

ValentinskaPraha (482 metrů)

The Emblem HotelPraha (498 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (359 m)
Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (447 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (150 m)