Jiří Sozanský: 1969, rok zlomu

Jiří Sozanský: 1969, rok zlomu

Adresa:

Praha 1, Vinohradská 1

Termín: 20.5.2016 21.8.2016

20kvě - 21srp celý den

Žánr: výstavyfotografiekoláže


Národní muzeum ve spolupráci se sdružením SYMPOSION – FP pořádá ve dnech 20. května – 21. srpna 2016 výstavu děl Jiřího Sozanského, jejichž společným tématem je Jan Palach.

Jiří Sozanský (nar. 1946) patří bez diskuze mezi umělce, kteří pojímají odpovědně svoji roli v pojetí umění jako osobní výpovědi o světě kolem nás. To je nepochybně i důvodem pro to, že opakovaně a naléhavě nastoluje aktuální a ne příliš populární téma, které ve své umělecké reflexi zároveň zrcadlí stav a směřování naší civilizace. Instalace výstavy je dílem architekta Josefa Pleskota, který do prostorového pojetí výstavy zakomponoval i prosklenou fasádní stěnu Nové budovy Národního muzea čímž výstavu vizuálně a symbolicky propojil s místem Palachova činu.

Výstavní projekty Jiřího Sozanského doprovázejí obsáhlé publikace s texty historiků a filozofů, které přesahují rámec katalogu v poloze svébytného uměleckého počinu intermediální povahy. Výstava samotná zahrnuje velkoformátové malby, asambláže, koláže a fotografie. Součástí výstavy jsou i dva filmové dokumenty – rozhovor J. Sozanského s Olbramem Zoubkem a záznam Palachovi věnovaného večera v Národním divadle s názvem JAN 69.

Dílo Jiřího Sozanského je zastoupeno ve sbírkách řady českých i zahraničních muzeí umění. V roce 2016 získal Jiří Sozanský titul Rytíř české kultury, udělený ministrem kultury ČR.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Jiří Sozanský: 1969,...

Royal Court ApartmentsPraha (624 metrů)

Royal Court HotelPraha (1 001 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (1 022 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (894 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (941 m)