Andreas Ströhl:

Andreas Ströhl: "Vilém Flusser - fenomenologie komunikace“ (přednáška a prezentace knihy)

Adresa:

Praha 1, Masarykovo nábřeží 32

Termín: 14.6.2016

14červen úterý 18:00

Žánr: ostatní akcepřednáškypřednáškyzdarmaknihy


Představení knihy českého filosofa komunikace, Viléma Flussera v souvislosti s publikací jejího překladu do češtiny Dlouholetý zaměstnanec Goethe-Institutu v Mnichově a bývalý ředitel mnichovského Filmfestu, Andreas Ströhl, již vydal celou řadu publikací věnujících se dílu českého filosofa Viléma Flussera, zaměřujícího se na téma komunikace.

Prostřednictvím monografie nazvané „Vilém Flusser (1920-1991): fenomenologie komunikace“ se pokouší o změnu doposud poměrně jednostranného vnímání Flussera, jakožto mediálního teoretika. Ve spolupráci s Nakladatelství Argo, které monografii vydalo v češtině - jakožto Flusserově mateřském jazyce na začátku roku, bude dílo za účasti autora představeno veřejnosti.

Přednášky se zúčastní jedna z překladatelek Jana Vymazalová, odpovědná redaktorka Magdaléna Moravová, a v neposlední řadě také Kateřina Krtilová, která do monografie přispěla kapitolou týkající se přijetí Flusserova díla českým publikem. Jazyk: česky/německy | Sprache: deutsch/tschechisch Vstup zdarma | Eintritt frei. Ströhl ve svém díle nazírá na Flusserův život a působení kriticky, a snaží se tak doložit svůj osobní pohled na Flussera, jako anti-mediálního teoretika.

Využívá k tomu klíčové pojmy Flusserovy filosofie, rozebírá nejdůležitější spisy rodilého Pražana a ukazuje jakým způsobem jeho myšlení ovlivnili významní myslitelé jako byli Edmund Husserl, Martin Buber, Ludwig Wittgenstein nebo dokonce Franz Kafka. Vilém Flusser Viléma Flussera přivedl k filosofii v podstatě přirozeně jeho život v exilu. Tento filosof zabývající se komunikací se narodil v roce 1920 do rodiny pražských židovských intelektuálů.

V roce 1930 utekl před nacismem do Anglie. Žil pak několik let v Brazílii, kde se v roce 1967 stal členem Katedry komunikačních teorií na vysoké škole Escola Superior de Cinema v Sao Paulu. Od tohoto roku přednášel často v zahraničí a zabýval se tématy týkajícími se lidské komunikace. Své myšlenkové postoje označil pojmem Komunikologie (v tedy věda o lidské komunikaci), který sám vytvořil. Svůj poslední veřejný výstup měl v roce 1991 v pražském Goethe-Institutu, po němž došlo k tragické události - 27.11.1991 Flusser zemřel na následky autonehody při zpáteční cestě z Prahy do Francie. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Andreas Ströhl: "Vilém...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (332 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (807 metrů)

ValentinskaPraha (878 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (207 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (419 m)