Přejít na stránky Ticketpro.cz

Dinara Alieva, Dmitri Hvorostovsky

Adresa:

Praha 1, Náměstí Republiky 5

Termín: 18.6.2016

18červen sobota 20:00

Žánr: rockpopfestivaljazzsoutěžparty


První vystoupení nového dua hvězd operní scény proběhne 18. června na nejznámější koncertní scéně v Praze, ve Smetanově koncertním sále, jenž je po celém světě znám svou jedinečnou architekturou a nezaměnitelnou akustikou. Vůbec poprvé zde spolu vystoupí sólistka ruského Velkého divadla Dinára Alijeva a hvězda světové operní scény Dmitrij Hvorostovskij.

Každé vystoupení znamenitého barytona je nesmírně poutavé a koncertní programy obzvláště. Vždyť galakoncerty dovolují se věnovat nejefektnějším a nejpůsobivějším fragmentům oper a sestavit program tak, aby se bohatství hlasu projevilo v celé jeho šíři. Na koncertní scéně je možné stoprocentně ocenit všechny půvaby operního mistrovství.

Vždyť nelze se zde „schovat“ za vizuální efekty, dekorace, rozestavení na scéně a u vokálových vad se vůbec nelze „odvolávat“ na nepadnoucí kostým a pozici nevýhodnou pro znění hlasu. Na operním galakoncertu je hlavní hudba a vokálové mistrovství. A proto je zvlášť důležitý výběr partnera, a ten je v případě Chvorostovského nesmírně zajímavý.

Je známo, že Dmitrij pozorně sleduje vzestupy nových hvězd na operní scéně, ale podporuje jen ty vyvolené, a dostat se do okruhu právě těch, které se dostanou na jednu scénu s pěvcem jeho formátu, to je velká čest. S Chvorostovským vystupují ti nejznámější umělci, plakáty ruských programů z cyklu „Chvorostovskij a přátelé“ jsou zdobeny jmény nejlepších pěvců současnosti. Zahrnutí do okruhu přátel Dmitrije na scéně je jen dalším důkazem o umělecké úrovni vybraného interpreta. Avšak v profesním životě Dináry Alijevové je i nemálo jiných indicií o mimořádného postavení operní divy, její talent si vysloužil mnohá ocenění a široký obdiv.

Jako první si byla jista nadáním mladé studentky čtvrtého ročníku Bakinské konzervatoře Montserrat Caballé. Během svého semináře v hlavním městě Ázerbájdžánu, když velká pěvkyně Dináru poprvé uslyšela, okamžitě zvolala: „Nemám, čemu bych ji naučila! Má zlatý hlas!“ Toto hodnocení se pro mladou pěvkyni stalo prorockým. Na pěvecké soutěži Marie Callas v Athénách nejenže získala vysoké ocenění poroty, ale i cenu diváckých sympatií a navždy se stala miláčkem řeckého publika, u kterého není nadále nazývána jinak než „druhá Callais“. Zanedlouho se stala ještě známější po řadě vystoupení na největších operních scénách Evropy, mezi něž patřila Vídeňská opera, Německá státní opera v Berlíně (Deutsche oper Berlin), Bavorská opera v Mnichově, opera ve Frankfurtu nad Mohanem, Stuttgartu, Rize…. A od roku 2009 je Alijeva sólistkou ruského Velkého divadla a díky síle a bohatému zabarvení svého hlasu zpívá náročné party jak v lyrickém, tak i dramatickém repertoáru. Univerzalitu svého vokálového daru umělkyně v plné síle předvádí v sólových koncertních programech, jejichž stylistické rozpětí je od Mozarta, belcanta a veristů, až po jazz a ázerbájdžánskou hudbu. V roce 2015 na nejlepší akademické scéně v Moskvě, ve Velkém sále Moskevské konzervatoře, se konal I. mezinárodní festival Dináry Alijevové OperaArt, díky němuž si Moskvané nejenže vychutnali koncertní interpretace milovaných oper Verdiho, Čajkovského a Pucciniho v interpretaci Alijevové a celé plejády skvělých moskevských a zahraničních pěvců, ale také poprvé uslyšeli Daniela Orena, jednoho z nejlepších dirigentů současnosti. No a program v podání Alijevové se skvělým Charlesem Castronovem, složený z neapolitánských písní a španělských zarzuel, se stal opravdovou senzací. Na tomto moskevském koncertu se světově známým tenorem Dinára zosobnila horké Španělsko a italský tenor pěl serenády své domoviny. 

V budoucím programu s Dmitrijem Chvorostovským je možné rovněž vysledovat určitou logiku: jako sólová čísla Dinára Alijeva předvede nejsložitější virtuózní árie z oper Pucciniho a Verdiho, Chvorostovský jedny z nejznámějších fragmentů oper Čajkovského, Rachmaninova a Rubinštejna. Zazní i Balada Tomského z Pikové dámy a cavatina Aleko, a nejkrásnější árie Démona Na vzdušném oceánu. Finálovou částí prvního oddělení se stane jeden z nejkrásnějších duetů sopránu a barytonu, scéna Violetty a Germonta z opery Traviatta Verdiho.

A před závěrečným duetem zazpívá Dmitrij Chvorostovskij árii hraběte Di Luna z Verdiho Trubadúra, která se pro pěvce stala přelomovou: s touto partií se pěvec vrátil na scénu po boji s těžkým onkologickým onemocněním, a právě interpretaci této árie přijal sál Metropolitní opery bouřlivými ovacemi, stejně tak jako uvítal vítězný návrat Chvorostovského na scénu. Dueto z posledního dějství této opery uzavře pražský koncert s Dinárou Alijevovou. Pro pěvkyni má partie Leonory v Trubadurovi rovněž obrovský význam: právě v této roli pěvkyně vyšla poprvé na scénu operního divadla, kdy debutovala v Bakinské opeře.

Možná se nynější obrat k tomuto Verdiho skvostu stane začátkem dlouhé a rozmanité spolupráce Dináry Alijevové a Dmitrije Chvorostovského. O skvělém působení Dináry Alijevové ve scénickém souboru a její schopnosti jemného citu pro partnery rovněž hovoří kolegové pěvkyně z Velkého divadla a mnozí znamenití sólisté. Tenor Rollando Villazón si vybral právě Alijevovou pro svůj režisérský debut v opeře, inscenaci Pucciniho Vlaštovky v berlínské Německé opeře. Jelena Obrazcova, která vzácně a neochotně zve pěvkyně na své sólové koncerty, nejednou a s ochotou vystupovala právě s Alijevovou. Vysvětlení bychom našli nejen ve vokálovém mistrovství, ale v mnohém i v neobyčejném půvabu a přirozenosti pěvkyně.

Pokud si představíme Dináru spolu s Dmitrijem Chvorostovským, uvidíme neobyčejně harmonický a velmi krásný pár. Jižní vášnivost v kombinaci s orientálním koloritem podoby Alijevové jemně doplní knížecí postava Chvorostovského. Cosi společného je i v jejich osudech: umělci vědí, jak nesnadnou a plnou nečekaných zvratů je cesta na hudební Olymp, v rozhovorech přiznávají, že bez operního umění si nedokáží život představit, avšak nehledě na závratný rytmus uměleckých vystoupení jsou nekonečně věrni svým rodinám.

Kromě toho, že se dotknete výšin krásné operní hudby, koncert Dináry Alijevové a Dmitrije Chvorostovského se stane opravdovým nábojem kladných emocí. Vždyť vysoké umění na dosah s tak talentovanými a mimořádnými osobnostmi nám všem dovolí nadlouho procítit nadšení a kolosální příliv nové energie.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dinara Alieva, Dmitri...

Tyn Yard ResidencePraha (284 metrů)

The Emblem HotelPraha (672 metrů)

ValentinskaPraha (793 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (6 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (500 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (870 m)