Ženitba & Dvakrát Alexandr

Ženitba & Dvakrát Alexandr

Adresa:

Praha 3, Kubelíkova 27

Termín: 19.5.2016
Vstupné:

80 – 160

19květen neděle 19:30

Žánr: divadloDramaKomedie


Dvě komické opery v komorním nastudování studentů kateder zpěvu a operní režie a dirigování Hudební a taneční fakulty AMU v Praze.

Ženitba

Provdá se nakonec Agafja? A kolik přijde nápadníků? O tom je komická opera Bohuslava Martinů Ženitba, jejíž děj je režijně zasazen do prostředí ruských imigrantů v Americe v padesátých letech minulého století. Martinů tuto operu s vlastním libretem napsal podle stejnojmenné hry Nikolaje Vasiljeviče Gogola. Dílo vzniklo jako televizní opera na objednávku operní společnosti NBC Opera Theatre a společnosti NBC.

Premiérově se vysílala v roce 1953 v anglickém jazyce a zaznamenala značný úspěch. Sám Martinů Gogolův námět zpracoval tak, aby příběh a jeho postavy byly srozumitelné tehdejším americkým divákům. Naše inscenace se snaží o podobné, také posouváme děj z konce 19. století do reality, ve které se Martinů nacházel v době práce na opeře. Roztomilá směsice výdobytků moderní Ameriky, jejíž idol byl James Dean a dívka z plakátu na Coca-Colu koexistující se starosvětskými reáliemi tradičního Ruska nám dovoluje mít na jevišti spolu s moderní dámou i hospodyni v papučích a dává vzniknout různým komickým situacím.

Dvakrát Alexandr

Hudební žert Bohuslava Martinů na text André Wurmsera vypráví o muži, který si dal ostříhat plnovous. Původně byla tato jednoaktovka složena u příležitosti Světové výstavy 1937, ale jejímu uvedení nakonec zabránila předválečná atmosféra. Světová premiéra byla nakonec až 18. března 1964 v Mannheimu, v Čechách pak 22. května téhož roku v Brně.

Alexandr, pařížský měšťák, žije ve věrném vztahu se svou ženou Armandou. Na zdi visí portrét vousatého Alexandra a všichni jsou šťastni. Manžela však napadne vyzkoušet věrnost své ženy, oholí si plnovous a vydává se za svého bratrance z Ameriky. Armanda jeho průhlednou hru přijímá a ukazuje se, že bezvousý milenec má větší úspěch než vousatý manžel, což portrét společně se služkou komentují s nelibostí. Po neklidném Armandině snu se ráno Alexandr chová jako žárlivý manžel, ale Amanda ve hře pokračuje a přijímá dvoření dosud odmítaného milence Oskara.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 3 Akce v MČ Praha 3

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Ženitba & Dvakrát...

Žižkovská televizní věžPraha (208 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (613 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 603 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (202 m)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 604 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 412 m)