Fresh Eye: Obraz versus Národní identita

Fresh Eye: Obraz versus Národní identita

Adresa:

Praha 9, Čerpadlová 4

Termín: 17.5.2016
Vstupné:

zdarma

17květen úterý 19:00

Žánr: ostatní akceFresh Eyeworkshoppřednášky


Prostřednictvím jakých komunikačních strategií jsou utvářeny obrazy národní identity? Jaké vizuální znaky byly v historii a jsou v současnosti spojovány s českou národní identitou?

K čemu obrazy národní identity ve společnosti slouží a jak se proměňuje způsob jejich tvorby a cirkulace v době nových médií?

Hosté 41. Fresh Eye večera:

  • PETR A. BÍLEK (FF UK): "Komiksoví Češi aneb Obrazy minulosti v současném českém komiksu"
  • LADISLAV ZIKMUND-LENDER (historik umění, kurátor): "Národní identita ve městě"
  • KATEŘINA MAHDALOVÁ (Datová žurnalistika)

Každý národ o sobě sdílí určité představy, stejně tak jako o každém národu panují určité představy na území jiných států. Představy o normách a hodnotách, které daný národ vyznává. Mentální obrazy projevů chování a povahových rysů, které vystupují na povrch v dobách více i méně bouřlivých. Jako by národ byl jakousi abstraktní osobou pojímající do sebe skupiny obyvatel rozdílné ve všem ostatním – v ekonomickém a vzdělanostním zázemí, žijící v rozdílném životním prostředí, užívající odlišný dialekt a vyznávající lokální kulturní praktiky.

Proměny obrazů národní identity na časové ose navíc napovídají, že více nežli o minulosti vypovídají tyto obrazy o současnosti a společnosti, která je vytváří, předává a interpretuje. Z literárního obrazu národa Švejků se tak během několika desítek let může stát obětní beránek politických mocností, který se s příchodem nového milénia mění v rebelujícího teenagera pokoušejícího se překračovat limity nastavené západními rodiči a zmateně hledajícího své dospělé směřování.

Prostřednictvím jakých komunikačních strategií jsou utvářeny obrazy národní identity? Jaké vizuální znaky byly v historii a současnosti spojovány s českou národní identitou? K čemu obrazy národní identity ve společnosti slouží a jak se proměňuje způsob jejich tvorby a cirkulace v době nových médií?

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 9 Akce v MČ Praha 9

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Fresh Eye: Obraz versus...

Wellness Hotel STEPPraha (1 534 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (4 km)

Žižkovská televizní věžPraha (4.5 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (4.5 km)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (5.8 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (3.7 km)