A barevně plují dny - Václav Johanus

A barevně plují dny - Václav Johanus

Adresa:

Praha 7, Povltavská 42/21

Termín: 5.5.2016 26.6.2016
Vstupné:

0

5kvě - 26čer celý den

Žánr: výstavymalbakresby


Pražská Galerie u lávky zve od 5. května na výstavu A barevně plují dny grafika a ilustrátora Václava Johanuse. Představeny budou kresby pro noviny a časopisy, kreslený humor, volná a užitá grafika, originály, ilustrace a koláže z posledních zhruba 30 let výtvarné činnosti autora.

Grafik a ilustrátor Václav Johanus (nar. 1947) žije a pracuje v Českých Budějovicích. Věnuje se volné a užité grafice, knižní a novinové ilustraci, koláži a kreslenému humoru. Výtvarnou dráhu zahájil jako kreslíř a karikaturista na přelomu 60. a 70. let přísně geometrickou černou kresbou v kresleném humoru. Typické prvky, jakými jsou úspornost výtvarné formy, humorná nebo groteskní zkratka s pointou a poetičnost vyjádření, přenesl také do grafiky, ilustrací a koláží.

Základní grafickou technikou autora je serigrafie postavená na přesném barevném soutisku. Ve volné tvorbě převládá tempera, případně akryl.  V posledních letech se více věnuje i technice koláže, která svými možnostmi doplňuje obvykle úspornější formu vyjádření. 

V oblasti užité grafiky Václav Johanus spolupracuje s firmami a  společnostmi, pro které vytváří grafické návrhy tiskovin, kalendáře a příležitostné tisky.

Zároveň s  volnou a užitou grafikou od konce 60. let průběžně spolupracuje s redakcemi novin a časopisů jako např. Stadión, Mladý svět, Sluníčko, Ohníček, Květy, Dikobraz, Světová literatura, Domov, Jihočeská pravda, Učitelské noviny a další. Od 90. let kreslil mj. pro Telegraf a Reportér, následují Deníky Bohemia, Učitelské noviny a spolupráce s Jihočeskou univerzitou. V 90. letech začal spolupracovat také s  odborně zaměřenými časopisy a novinami, kde lze komplexněji rozvíjet zadání v oblasti ekonomiky a práva; sem patří například Hospodářské noviny, Právní rádce, Ekonom a Bankovnictví.

Václav Johanus ilustroval na třicet knižních titulů. Uspořádal přes 90 samostatných výstav, vystavuje v tuzemsku a zahraničí. Účastnil se více než 200 výstav společných. Je zastoupen v českých a zahraničních sbírkách. Za karikaturu, grafiku, hračky a plakáty získal ocenění. Je členem Sdružení Bienále Brno a Asociace jihočeských výtvarníků.

 „Václav Johanus se prosadil jako karikaturista mezi naši špičku, která je špičkou minimálně evropskou. Prosadil se jako grafik a malíř, hledající a nacházející nové cesty formy i sdělení. Dokonalé řemeslo, poetika hluboce inspirovaná jihem Čech, smysl pro humor a schopnost jej tvořit, to vše přenáší i do grafiky a ilustrací,“ uvedl výtvarný teoretik kresleného humoru Josef Kučera.                  

28. 4. 2016  Studio Hrozen  

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce A barevně plují dny -...

Výstaviště HolešovicePraha (1 543 metrů)

Vila LannaPraha (1 715 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (3.1 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (3.1 km)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (3.2 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (3.5 km)