Taryn Simon

Taryn Simon

Adresa:

Praha 1, Alšovo nábřeží 12

Termín: 27.4.2016 10.7.2016
Vstupné:

70 – 120

27dub - 10čvc celý den

Žánr: výstavyFotografie


Ptáci ve filmech s Jamesem Bondem, zboží pašované skrz Kennedyho letiště, algoritmy obrázkových kolekcí, utajované základny amerických náboženských, administrativních nebo vojenských institucí… Newyorská umělkyně Taryn Simon vytváří propracované rejstříky věcí, skrytých doslova nebo obrazně. V Galerii Rudolfinum od konce dubna představí šest svých projektů vytvořených v letech 2007 až 2014.

Příznačně pro dobu, kdy sami sebe čím dál častěji definujeme skrze předměty, se na fotografiích Taryn Simon objevují spíš objekty než lidé nebo situace. Pokud se někdy v jejím světě vyskytují, lidé se většinou podřizují roli zaměnitelných položek ve větších, dominantních systémech. Její práce prověřují způsoby reprezentace. Ptají se, jak zobrazovat složité myšlenky jako daně, nespravedlnost nebo moc, zkoumají podoby a hodnoty informací – ať je to DNA nebo turistické katalogy míst určených k bombardování – a ukazují zdánlivě neutrální komunikaci jako nevyhnutelně konstruovanou, předpojatou a ovládající, ale vždycky taky vystavenou náhodě.

Metody, živené žurnalistikou stejně jako kritickou teorií, často zahrnují léta rešerší, intenzivní cestování a komplikovaný sběr materiálu. Konceptuální přístup ale nedoprovází odmítnutí vizuality nebo vyprávění příběhů, jejich svůdnost je od začátku součástí plánu – až do té míry, že je Simon málem ochotna dotknout se živého viru HIV, jen aby na fotografii správně vrhal stín. Její fotografie, většinou pořízené ve studiu velkoformátovým aparátem, usilují o krásu a spolu s texty se čtou jako špionážní romány z dob studené války. Z mytologií 20. a 21. století vytahují zvraty mezinárodních vztahů, dějinné paradoxy nebo přitažlivé „co kdyby?“ konspiračních teorií a kombinují je s kouzlem kabinetů kuriozit a představitelů kafkovských struktur, které míjíme po cestě z letiště.

Výjimečnost Taryn Simon na mezinárodní scéně ale spočívá především v obdivuhodné komplexnosti a vrstevnatosti jejích prací. Simon považuje za svoje vyjadřovací prostředky stejnoměrně fotografii, text, grafický design, film a performance. Sladěnost a důslednost, které jí její schopnosti a zdroje dovolují, ono samotné množství informací, přesvědčivost obrazů, serióznost textů i designu a exkluzivita materiálů použitých při výrobě lákavých artefaktů, to vše představuje tvář objektivní a nezpochybnitelné autority. Ve skutečnosti jsou tu ale proto, aby zakrývaly a ve výsledku tak podtrhly nutně manipulativní povahu uspořádávání informací a čím dál prchavější hranici mezi realitou a fikcí, důvěryhodným a neuvěřitelným, podstatným a libovolným, řádem a chaosem.

Taryn Simon (*1975) pracuje s fotografií, textem, sochou, filmem/videem i performancí. Vystavovala mj. v Ullens Center for Contemporary Art, Peking (2013); MoMA, New York (2012); Tate Modern, Londýn (2011); Neue Nationalgalerie, Berlín (2011) a Whitney Museum of American Art, New York (2007). Je zastoupena ve sbírkách MoMA, Tate Modern, Guggenheim Museum, Centre Georges Pompidou a Los Angeles County Museum of Art.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Taryn Simon

ValentinskaPraha (321 metrů)

The Emblem HotelPraha (362 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (385 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (510 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (526 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (945 m)