Žena roku 1900

Žena roku 1900

Adresa:

Praha 1, Jungmannova 17/3

Termín: 21.4.2016 25.5.2016

21dub - 25kvě celý den

Žánr: výstavyfotografieportrét


Nález části fotografické pozůstalosti vídeňského fotografa Otto Schmidta (1849 – 1920) nám dovoluje nahlédnout na podoby Ženy na přelomu 19. a 20. století. Ta byla v podobě portrétů a aktů zachycena přednostně v obrazech Vídeňanek.

Otto Schmidt doplňoval svou profesi fotografa hledáním a nalézáním podob zobrazování ženského těla. V podunajské habsburské monarchii spolu s dalšími fotografy uváděl na scénu fotografický akt. Ty se stávaly například pro výtvarníky vyhledávanou kompenzací za živý model. Fotografické studie aktu stále častěji nahrazovaly skicování. I samotní malíři a sochaři si osvojili fotografické znalosti, aby nebyli závislí na dodavatelích a upřednostňovali  spolupráci s vlastními modelkami.

Výchozí matricí pro vystavenou kolekci jsou původní zachované skleněné desky, jejichž záznam byl převeden do digitálního tisku. Všechny fotografie vypovídají o skutečnosti, že byly vytvořeny rukou poučeného fotografa s tvůrčí i výtvarnou invencí. Část z vystavených fotografických předloh byla publikována ve své době rovněž v knižní podobě ve francouzském (Paris) a německém jazykovém prostoru – příkladem Die Schoenheit der Frauen (Půvab žen), Neue Folge, Berlin (kolem) 1900, 312 stran. Fotografické práce Otto Schmidta jsou zastoupeny ve středoevropských sbírkových fondech včetně Albertiny (Wien).

Idea a realizace / Jaroslav Kolář a Ivo Barteček

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Žena roku 1900

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (396 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (878 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (890 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (646 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (348 m)