Africké čtvrtky: Česko a Afrika – od Emila Holuba po krizi současné afrikanistiky

Africké čtvrtky: Česko a Afrika – od Emila Holuba po krizi současné afrikanistiky

Termín: 7.4.2016

7duben čtvrtek 18:00

Žánr: ostatní akce


Nezapomnělo se u nás na Afriku? Česká republika má bohatou historii česko-afrických vztahů, především diplomatických a ekonomických. Proč tedy dnes česká afrikanistika skomírá?

A jsou dnešní česko-africké vztahy víc než jen rozvojová spolupráce a příležitostný prodej zbraní? Hosté: Luboš Kropáček, Jaroslav Siro, Jan Prouza, moderuje David Lachout Vstup je volný. Všichni jsou srdečně zváni.

PROFILY HOSTŮ: Prof. PhDr. Luboš Kropáček, CSc, vysokoškolský pedagog FF Univerzity Karlovy Přední český afrikanista, islamolog a arabista. Od roku 2001 je profesorem pro obor Dějiny a kultury zemí Asie a Afriky, v současné době působí v Ústavu Blízkého východu a Afriky. Je autorem celé řady monografií a odborných textů. Mezi užší specializace prof. Kropáčka patří myšlení islámského světa, postavení islámu v Evropě, dějiny Blízkého východu, dějiny a kultura Afriky a v neposlední řadě vztah křesťanství a islámu.

Mgr. Jaroslav Siro, diplomat V letech 1994 – 1999 byl českým velvyslancem v Zimbabwe (s akreditací v Zambijské republice, Mosambické republice a v Malawiské republice), v letech 2002 – 2007 velvyslancem v JAR (s akreditací v Namibijské republice, Botswanské republice, Mauricijské republice, Svazijském království a Lesothském království) a v letech 2008 – 2013 velvyslancem v Nigerijské federativní republice (s akreditací v Beninské republice, Čadské republice, Kamerunské republice, Republice Rovníková Guinea, Středoafrické republice, Nigerské republice, Gabonské republice, Konžské republice a v Konžské demokratické republice), což z něho činí významného zástupce české diplomacie ve vztahu k subsaharské Africe a předního znalce problematiky česko-afrických vztahů.

Mgr. Jan Prouza, Ph.D. vedoucí Katedry politologie Univerzity Hradec Králové Vystudoval africká studia na FF UHK, která v posledních letech coby vedoucí katedry také vede. Mezi jeho hlavní odborné zájmy patří problematika konfliktů, stability a politických systémů (západo) afrických zemí. Mezi jeho užší teritoriální specializace patří zejména Ghana, kterou často navštěvuje. Na University of Ghana rovněž absolvoval semestrální pobyt. Je autorem řady odborných textů.

Pořadatelé debatního projektu Každý první čtvrtek v měsíci s Afrikou jsou Africký informační portál a Rozvojovka - Člověk v tísni (Člověk v tísni). Projekt byl podpořen z prostředků Česká rozvojová agentura a Ministerstvo zahraničních věcí České republiky v rámci programu Programu zahraniční rozvojové spolupráce ČR.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Africké čtvrtky:...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (692 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (747 metrů)

The Emblem HotelPraha (817 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (664 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (438 m)