Výstava: Michal Josephy - Kouzelný ostrov Mosambik_Uma Ilha Mágica de Moçambique

Adresa:

Praha 1, Josefská 6

Termín: 10.12.2015 10.2.2016

10pro - 10úno celý den

Žánr: výstavy


Ne větší, nežli zrnko pepře - tak se jeví Ostrov Mosambik na většině historických map, ale velikáni světové mořeplavby jako Vasco da Gama v něm spatřovali nezměrný význam. Ostrov, na kterém dva roky pobýval samotný Luís de Camões a kde revidoval svůj epos Lusovci, bylo strategické místo pro portugalské námořní výpravy a po dlouhou dobu hlavním centrem portugalské východní Afriky.

Se zrušením otroctví v roce 1837 se na ostrov spolu s Indy a Araby znovu stěhují i domorodí Makuové. Mozaiku zastoupených kultur, drsnou krásu zdejších životních forem a koloniální památky zachytil antropolog a novinář Michal Josephy. Některé ze snímků byly použity pro kalendář a výroční zprávy UNICEFu.

Não maior do que um grão de pimenta - assim nos aparece a Ilha de Moçambique nas cartas históricas, mas os grandes navegadores como Vasco da Gama deram-lhe um significado bem mais importante. A ilha, onde o próprio Luís de Camões passou dois anos fazendo a revisão dos Lusíadas, era um sítio estratégico para as navegações marítimas e, durante um longo período, foi o principal centro da África oriental portuguesa.

Com a abolição da escravatura em 1837, indianos, árabes e os Makua mudaram-se para a ilha. Um mosaico de culturas, beleza das formas de vida locais e monumentos coloniais foram imortalizados pelo fotógrafo e jornalista Michal Josephy. Algumas fotografias foram usadas para o calendário e para o relatório anual da UNICEF.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Výstava: Michal Josephy...

The Golden Wheel HotelPraha (480 metrů)

ValentinskaPraha (797 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (797 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (355 m)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (474 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (839 m)