Elekce 2015

Elekce 2015

Adresa:

Praha 5, Ke Sklárně 15

Termín: 6.6.2015
Vstupné:

200 Kč

6červen čtvrtek 01:00

Žánr: elektrofestivalElekce

Umělci: Aid KidMurder Bear DougHRTL


V pražském multikulturním centru Meetfactory proběhne 6. června třetí festivalu současné české elektronické hudby – Elekce. V jednom dni se můžete těšit na několik desítek hudebních vystoupení a na spolupráci mezi vybranými umělci. Vedle koncertů a performance je připraven, stejně jako v předchozích ročnících, doprovodný program v podobě diskusí, workshopů a divadla s tématem „Spolupráce“. Koupit lístek si můžete hned na stránkách Goout.

Hlavním tahákem letošního roku je blok „Spolupráce“. Festival vytvoří a zajistí spolupráci několika umělců, kteří pak výsledek exkluzivně představí v hlavním čase na hlavní stage MeetFactory. První uskupení tvoří Aid Kid, Murder Bear Doug a Ira Mimosa, jako druhé uskupení vystoupí Tom Holič a HRTL. Vzniknou tak jedinečná díla, která by nebýt festivalu nikdy nevznikla. Proces tvorby bude zajímavý nejen pro samotné umělce, ale i návštěvníky Facebooku, webových stránek Elekce a Soundcloudu.

Celou spolupráci pak Elekce bude doplňovat o blogové deníky těchto umělců.

Blok 1: Aid Kid, Murder Bear Doug a Ira Mimosa

Aid Kid: electronic, experimental, beats, chillwave.

Jednadvacetiletý hudební producent Ondřej Mikula, který vystupuje pod jménem Aid Kid, patří mezi v současnosti nejskloňovanější interprety na elektronické scéně. Aid Kid vytváří hudbu, která se pohybuje na vlnách několikavrstevnatého elektra přes post-dub rovinu a někdy se stočí až do příjemně trip-hopových

Murder Bear Doug: beats, electronic

Pod pseudonymem Murder Bear Doug se skrývá Tomáš Havlen čili polovina dua post-hudba. Ve svém sólovém projektu se však přesunul od existenciálního popu, jak kapela sama svůj styl označuje, k hlubším beatovým tónům. Přetrvávající tísnivá atmosféra, která se odráží i v jeho sólové tvorbě, bude podle nás oním spojujícím prvkem mezi Aid Kidem a Irou Mimosou v jejich společném vystoupení v rámci sekce Spolupráce.

Ira Mimosa: kytara, folk, šanson Ira Mimosa je pražská zpěvačka a textařka, která nejčastěji vystupuje pouze s kytarou a svým netradičně zbarveným hlasem. Její písně přibližují francouzskou atmosféru nejen jazykem  textů, ale i zvláštně melancholickou melodičností. Jak budou její klidné a éterické polohy fungovat v interakci s čistě softwarově tvořenou hudbou v podání Aid Kida a Murder Bear Douga, zjistíme v rámci jejich společného vystoupení v naší sekci Spolupráce.

Blok 2: HRTL a Tom Holič

HRTL: acid, house, techno, rave, dub

Již dva roky působí Leoš Hort na elektronické scéně nejen ve svém rodném Brně. Vedle klasické housové, acid a techno produkce se snaží ozvláštnit svou tvorbu užitím nejrůznějšího oldschool technologického příslušenství. Své analogové sety vždy improvizovaně přizpůsobuje atmosféře v sále. Vibe jeho vystoupení tak kmitá na bohaté škále od ambientu až po rave. Nově pracuje na svém dalším sólovém ambient/noise/experimental projektu, který nese název Pandosovaunicorn.

Tom Holič: electronic, deep house, tech house

Brněnský elektro/instrumentální hudebník Tomáš Pavla získal umělecké jméno ze své civilní profese – v Brně jako holič vede svůj vlasový salon spojený s prostorem pro koncertní vystoupení. Dříve hrával s kapelou Lesní Zvěř a v jeho sólovém projektu ho stejně tak poznáte podle charakteristického propojení elektronické hudby s trumpetou. Stříhá beaty housové, ambietní, tech i deep housové a na Elekci vystoupí v sekci Spolupráce s dalším brněnským elektro mágem, který si říká HRTL.

Tento rok se navíc Elekce zaměří na zvuk české elektroniky mnohem více než kdy předtím, ne však na úkor kvality. V MeetFactory se dle všeho objeví nejen hudebníci z Prahy, ale i  z Brna, Valašského Meziříčí, Hradce Králové, Zlína, Českých Budějovic, Liberce či Plzně.USB kabely – to je hlavní součást letošního vizuálu Elekce. Šimon Holý, ředitel festivalu, prozrazuje, že vizuál je v souladu s tématem letošního ročníku a tím je tentokrát Spolupráce.  „Žijeme v době, kdy je elektronická hudba na vrcholu a pro některé hudebníky je svět bez kabelů a elektřiny někdy až nemyslitelný. Skrze usb kabely jako typickou součást spolupráce dvou příslušenství a přístrojů tak vzkazujeme (nejen) návštěvníkům jednoduchou zprávu: připoj se k nám!“

Aid Kid, vlastním jménem Ondra Mikula, už toho má ve svých jednadvaceti za sebou docela hodně - hrál ve shoegazové kapele Daydream Nation a elektronické disco altrošce Dignity Dope, ale skutečný průlom zaznamenal až jako Aid Kid,...
Murder Bear Doug je ve skutečnosti Tomáš Havlen, 1/2 popového dua post-hudba.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Hudební kluby - Praha 5 Akce v MČ Praha 5

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Elekce 2015

VIPliving HouseboatPraha (1 036 metrů)

Union Hotel PraguePraha (1 777 metrů)

Villa Seven HillsPraha (2.1 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (3.2 km)
Hermitage Hotel Prague Hermitage Hotel Prague Praha 2 (1 776 m)