Jeníček a Mařenka

Jeníček a Mařenka

Adresa:

Praha 1, Křižíkova 8

Termín: 9.4.2019

9duben středa 11:00

Žánr: divadloopera


Opera Státní opera - Jeníček a Mařenka - Engelbert Humperdinck, režie Matěj Forman

Opera na námět oblíbené pohádky bratří Grimmů je dílem sourozenců, skladatele Engelberta Humperdincka a jeho sestry Adelheid Wetteové, která napsala libreto Hänsel und Gretel, jak zní originální název díla. Poprvé byla opera uvedena ve Výmaru 23. 12. 1893 dirigentem a později světoznámým skladatelem Richardem Straussem. Dílo získávalo větší a větší oblibu a už v roce 1905 bylo uvedeno až za oceánem v newyorské Metropolitní opeře.

Režisérem opery Jeníček a Mařenka bude Matěj Forman, známý našemu publiku především jako spoluautor magických scénografií pro inscenace Kráska a zvíře, Dobře placená procházka a Čarokraj, které v minulých letech s velkým úspěchem uvedl v Opeře Národního divadla spolu se svým bratrem Petrem. Pro inscenaci ve Státní opeře Matěj Forman, Andrea Sodomková a Radek Malý adaptovali původní libreto Adelheid Wetteové a Radek Malý jej nově přebásnil do češtiny. Hudebního nastudování se ujme Martin Leginus, hudební ředitel Státní opery, jako své první premiéry v pražském angažmá.

Matěj Forman k přípravám inscenace říká: „Když jsem se s autorským týmem složeným z Andrey Sodomkové (scénografka a výtvarnice), Radka Malého (básník, překladatel a germanista) a Veroniky Švábové (choreografka a tanečnice) začal věnovat Jeníčkovi a Mařence, zjistili jsme, že při práci s touto operou můžeme uplatnit své zkušenosti s kočovným divadlem.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

23duben úterý 19:00

Lháři

, Plzeňská 76 Divadlo

23duben úterý 19:00

23duben úterý 19:00

23duben úterý 19:00

Vzkříšení

, Anenské náměstí 5 Divadlo

Ubytování v okolí akce Jeníček a Mařenka

Tyn Yard ResidencePraha (946 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 104 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 181 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (664 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (1 093 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 171 m)