Přejít na stránky Ticketpro.cz

Paní Warrenová

Adresa:

Praha 1, Ve Smečkách 26

Termín: 8.9.2016

8září čtvrtek 19:30

Žánr: divadlo


Bernard Shaw - Paní Warrenová

Podle hry Bernarda Shawa Živnost paní Warrenové (Mrs. Warren ́s Profession) v překladu Břetislava Hodka upravil Ladislav Smoček.

První zakázaná hra, Živnost paní Warrenové, sdílela osud s Ibsenovými Strašidly . Ve viktoriánské době nebylo možno veřejnosti připomínat, že pohlaví vůbec existuje. Shawova hra byla dána do klatby a zůstala na černé listině třicet let. V Americe, když ji dávali roku 1902 v Garrickově divadle v New Yorku, strhl se proti ní zuřivý pokřik, a Arnold Daly a celá jeho společnost byli po stažení opony odvedeni na policejní komisařství. Policie však nemohla nalézt důvod k zakročení, a hra brzy, právně očištěna, přešla do třídy nezávadných her.

V Anglii lord Chamberlain teprve v roce 1924 zrušil směšnou klatbu a svolil k představení Živnosti paní Warrenové v Londýně. Nevím, jak Shaw tenkrát smýšlel o tomto pozdním schválení. V jednom ze svých rázovitých interviewů vyjádřil kterémusi zpravodaji hluboké politování nad tím, že lord Chamberlain změnil svůj názor. „Zpráva je bohužel příliš pravdivá,“ řekl prý.

„Teď, když jsem dosáhl úctyhodného věku osmašedesáti let a jsem považován za svatého, mohu-li tak říci, propustil lord Chamberlain tento můj hrozný kus, napsaný téměř před třiceti lety, když jsem nebyl nic než mladý tygr, který nevěřil ani v člověka ani v Boha; tento strašný cenzor schvaluje nyní hru, aby mi znemožnil v míru skončit své dny. Nemohu zakázat její provozování, protože je dnes právě tak pravdivá a nutná jako v roce 1894.“ Frank Harris: Bernard Shaw, neautorizovaný životopis na základě přímých informací s doslovem pana Shawa (1932 )

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Paní Warrenová

Royal Court ApartmentsPraha (631 metrů)

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (739 metrů)

Royal Court HotelPraha (983 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (887 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (688 m)