Přejít na stránky Ticketpro.cz

17. Festival swingové hudby – Grace Kelly & Quintet, Bohemia Big Band – hosté Dasha, Jan Smigmator, Lucie Černíková

Adresa:

Praha 2, Náměstí Míru 9

Termín: 13.11.2014

13listopad čtvrtek 01:00

Žánr: koncerty


Národní dům na Vinohradech na podzim jako již tradičně otevře své brány všem milovníkům swingové a jazzové hudby. Letošní, již 17. ročník Festivalu swingové hudby, se uskuteční ve dnech 13. - 14. listopadu 2014.

Největší hvězdou prvního festivalového večera bude GRACE KELLY, teprve dvaadvacetiletá americká alt saxofonistka, zpěvačka a kapelnice. Tato výjimečná hudebnice, ověnčená řadou prestižních hudebních cen pro mladé talenty, vystoupí společně se svou doprovodnou kapelou (kvintet). Dívka, která doprovázela třeba Jamieho Culluma miluje jazz, ale ráda hraje i latino a popové melodie.

I přes svůj nízký věk již několik let sklízí Grace jedno ocenění za druhým. V letech 2009 – 2013 byla kritiky časopisu Downbeat opakovaně vyhlášena „Altsaxofonovou vycházející hvězdou“. Dále několikrát získala ocenění nadace ASCAP pro mladé jazzové skladatele, ocenění „Jazzový umělec roku“ v bostonských hudebních cenách a mnoho dalších.

V roce 2011 natočila album věnované be bopovému odkazu Man With The Hat s legendárním saxofonistou Philem Woodsem, ten jí vysekl během následného společného turné originální poklonu: Věnoval ji svoji čepici…

Grace Kelly studovala od šesti let hru na klavír a zakrátko si zamilovala zvuk saxofonu z nahrávek Stana Getze.

V deseti letech její talent rozpoznává také zpěvačka Ann Hampton Callaway a nahrává první album Dreaming a postupně si získává uznání široké jazzové obce.

Nejbližší vztah, který přerostl časem v přátelství a mentorskou spolupráci si umělkyně vytvořila s Leem Konitzem, legendárním altsaxofonistou a spoluhráčem Milese Davise, který ji začal dávat lekce v jejích 13 letech.

Kromě alba s Philem Woodsem v roce 2011 natočila gospelové album Grace, na němž spolupracoval špičkový pianista George Russell Jr. V témže roce, tedy ve svých 19 letech dokončila studium na Berklee School Of Music.

Od svých 12 let absolvovala Grace Kelly více než 600 koncertů po celém světě: Slyšel ji Hollywood Bowl, Montreal Jazz Festival, Newport Jazz Festival, Lincoln Center, Carnegie Hall, Kennedyho Centrum, The Apollo Theater, Ronnie Scott’s v Londýně, Porgy & Bess ve Vídni a samozřejmě Scullers Jazz Club v domovském Bostonu.

Bez ohledu na to, že Grace Kelly pojmenovala jednu ze svých skladeb Please Don’t Box Me In je jisté, že na Festivalu swingové hudby její talent a šarm zazáří se stejnou intenzitou, jako na mnoha jiných pódiích.

BOHEMIA BIG BAND je klasický big band ((rytmika, pět saxofonů, čtyři trubky, čtyři trombóny), který vznikl v roce 1985 a je zaměřen převážně na interpretaci swingové hudby z jejího vrcholného období (Glenn Miller, Count Basie, Duke Ellington, Benny Goodman). Orchestr dlouhodobě uskutečňuje své předsevzetí doprovázet přední instrumentalisty a zpěváky naší i evropské scény.

 

Na letošním festivalu swingové hudby vystoupí jako hosté Bohemia big bandu vynikající zpěváci: DASHA, LUCIE ČERNÍKOVÁ A JAN SMIGMATOR, který se představil v Národním domě na Vinohradech představil již na 3.festivalu v roce 2000, tehdy jako čerstvý vítěz pěveckého festivalu mladých jazzových talentů v Litvě.

Dasha je česká zpěvačka a muzikálová herečka, držitelka Ceny Thálie pro rok 2010. Zpěvu a hudbě se věnuje od dětství, kdy hrála na housle a zpívala v pěveckém sboru Filharmonie Bohuslava Martinů ve Zlíně. V roce 1996 vyhrála pěveckou soutěž mládeže Zlíntalent. Po studiu zpěvu na Pražské konzervatoři u Lídy Nopové se od roku 1998 stala doprovodnou zpěvačkou Karla Gotta, později začal spolupracovat i s Helenou Vondráčkovou.

Jde také o velmi obsazovanou a úspěšnou muzikálovou herečku a zpěvačku, která vystupovala na mnoha významných českých hudebních scénách včetně Hudebního divadla v Karlíně nebo na jevišti plzeňského Plzeňského divadla J. K. Tyla, kde ztvárnila postavu Máří Magdaleny ve světově proslulém muzikálu Jesus Christ Superstar. Za tuto roli v roce 2010 pak obdržela Cenu Thálie.

Od prosince 2011 vysílá společně se zpěvákem Janem Smigmatorem hudební pořad Klub Evergreen na vlnách Dvojky Českého rozhlasu.

Jan Smigmator je jazzový a swingový zpěvák, který na hudební scéně 21.století s noblesou ztělesňuje odkaz swingových králů, jakými byli Frank Sinatra, Sammy Davis jr., Dean Martin, Bobby Darin, Mel Tormé nebo dodnes fantastický zpěvák Tony Bennett!

Jeho styl, frázování a láska k jazzu a swingu ho dnes řadí mezi přední interprety tohoto žánru u nás! V roce 2008 úspěšně absolvoval Pražskou konzervatoř v oboru zpěv na oddělení populární hudby a jazzu ve třídě jazzové zpěvačky Evy Svobodové a muzikálového zpěváka Josefa Štágra. Ale už v době studií vystupoval v doprovodu předních českých jazzových muzikantů a orchestrů! V roce 2005 se stal sólistou legendárního Orchestru Václava Hybše, s nímž absolvoval desítky koncertů po celé České Republice. S tímto věhlasným orchestrem vystupuje samozřejmě jako zpěvák, ale rovněž jako zdatný moderátor.

Repertoár Jana Smigmatora je velice bohatý a rozmanitý, sahá od zlaté swingové éry přes jazzové standardy a světové evergreeny až k současné populární hudbě, vždy ale s nádechem swingu a jazzu!

Lucie Černíková se narodila se v Rakovníku, kde vystudovala gymnázium, poté pokračovala ve studiích na pražské Konzervatoři Jaroslava Ježka, kde absolvovala obor zpěv u profesorky Virginie Walterové.

Začínala v dívčí vokální a taneční skupině Harém. Několik let koncertovala s Jakubem Smolíkem a jeho kapelou. Své swingové cítění s radostí uplatňuje při pravidelném vystupování s několika bigbandovými tělesy, jako je právě Bohemia Big Band. Podílela se jako zpěvačka a spoluautorka písní na irské taneční show Swan Legend. Má též svůj samostatný program složený převážně z muzikálových a swingových melodií.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 2 Akce v MČ Praha 2

Podobné akce

26duben pátek 19:00

Nicole Zuraitis Trio

, Janáčkovo nábřeží 2 Koncert

26duben pátek 19:00

26duben pátek 19:00

Ubytování v okolí akce 17. Festival swingové...

Royal Court ApartmentsPraha (559 metrů)

Royal Court HotelPraha (795 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 118 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (1 109 m)
Novoměstská radnice v Praze Novoměstská radnice v Praze Praha 2 (1 220 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (1 540 m)