Květiny našich prababiček aneb Zahradnictví před sto lety

Květiny našich prababiček aneb Zahradnictví před sto lety

Adresa:

Praha 7, Nádvorní 134

Termín: 1.8.2014 31.8.2014

1srp - 31srp celý den

Žánr: výstavy


V Botanické zahradě hl. města Prahy se na druhou polovinu prázdnin chystá výstava květin, které se pěstovaly před sto a více lety. Návštěvníkům budou představeny nevídané druhy květin zámeckých zahradnictví nebo ty, které se pěstovaly za okny venkovských chaloupek a městských domků nebo salonů. 

Výstava Květiny našich prababiček s podtitulem Zahradnictví před sto lety nabídne zajímavou exkurzi do historie pěstování květin v domácnostech, při níž si lidé budou moci prohlédnout nejen samotné rostliny, ale také neobvyklé muzejní exponáty zahradnického nářadí či knih o zahradničení.

Návštěvníci se dozvědí něco o zahradnické zbrojnici, o kruhulích, odprutcích, řezancích a dalších tajích starodávného zahradničení. Seznámí se s některými starými recepty na ochranu rostlin a osvojí si již dávno zapomenuté názvy květin. Uvidí také poslední dochované kravincové květináče, které vyráběly v Plzni – Kožlanech, nebo polozapomenuté kytice z bramborových květů, jež byly ve své době velmi populární.

Výstava připomene také roli květin v životech lidí na přelomu 19. a 20. století. „Mnohé z rostlin sloužily nebo dodnes slouží v domácím léčitelství, jiné se využívaly jako zelenina. Některé květiny byly a jsou symbolem štěstí, pevnosti manželství, Velikonoc, Vánoc anebo ochrany stavení,“ říká Petr Herynek, iniciátor akce, jemuž patří mnohé z exponátů výstavy. „K dostání budou též některé málo známé květiny v historických hliněných květináčích,“ doplňuje spoluautor rozsáhlé expozice.
Botanická zahrada hl. města Prahy chystá po dobu výstavy víkendový prodej pěstebních přebytků. Na akci nebude chybět ani občerstvení v podobě dobových pokrmů ani zajímavé přednášky a semináře.

Expozici zahájí malířka a herečka Iva Hüttnerová, moderátorka úspěšného pořadu Domácí štěstí, který vysílala Česká televize. Iva Hüttnerová má k zahradničení a květinám velmi pozitivní vztah  a často se na zahradě řídí právě radami své babičky, která ji vychovávala.

Výstava potrvá od 1. do 31. srpna 2014 a bude se konat v prostorách Areálu Sever 
denně od 10 do 19 hodin. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Galerie a muzea - Praha 7 Akce v MČ Praha 7

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Květiny našich...

Vila LannaPraha (1 820 metrů)

Výstaviště HolešovicePraha (2 km)

The Emblem HotelPraha (3.5 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (3.2 km)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (3.3 km)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (4 km)