Přejít na stránky Ticketpro.cz

Struny podzimu: HOSSEIN ALIZÂDEH & PEJMAN HADADI

Adresa:

PRAHA 1, Zlatá ulice - Liliová

Termín: 23.10.2014

23říjen čtvrtek 01:00

Žánr: festivaly


19. ročník mezinárodního hudebního festivalu

Hossein Alizâdeh – setar
Pejman Hadadi – perkuse

Jedna z největších postav současné perské hudby, virtuózní hráč na setar a tar Hossein Alizâdeh společně s fenomenálním perkusionistou Pejmanem Hadadim vystaví na tradičních strukturách a motivech perské klasické hudby uvolněný proud hudební spontaneity a úchvatných, extatických improvizací.

Podstata klasické perské (íránské) hudby je především duchovní, pevně spojena s perskou poezií a její mystičností. Má se pokusit co nejlépe vystihnout poselství gazelu, perly íránské poezie připomínající svou formou i obsahem sonet. Perský hudebník vychází z 12 základních modálních systémů zvaných dastgah, v podstatě tonálních řad, do kterých je uspořádáno na 365 melodií, tzv. gusheh. A byť je tento systém, v 19. století kodifikovaný do sbírky zvané radif, pro íránského hudebníka zavazující tradicí, provozování hudby je postaveno na principu vždy nového, osobního tvoření a improvizace. Sbírka radif zaznamenávající tisícileté hudební perské dědictví je od roku 2009 na seznamu kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Hossein Alizâdeh se radif učil na teheránské univerzitě pod vedením těch nejlepších mistrů a nakonec i celou sbírku v interpretaci pro tar a setar, strunné nástroje příbuzné loutnám, nahrál. Založil uznávané soubory Aref a Hamavayan, s druhým jmenovaným nahrál mnoho alb, mj. Endless Vision nominované na cenu Grammy. Pejman Hadadi, člen uznávaných souborů Zarbank či Dastan, má pověst jednoho z nejinovativnějších íránských perkusionistů vůbec, je proslulý především zcela novým způsobem hraní na tombak, stěžejní bicí nástroj v perské hudbě. Alizâdehovy improvizace obohacuje o jedinečný svět nových zvuků.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - PRAHA 1 Akce v MČ PRAHA 1

Podobné akce

7čer - 8čercelý den

Festival Habrovka 2024

, na zahradě u kostela sv. Františka z Assisi Festival

Ubytování v okolí akce Struny podzimu: HOSSEIN...

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (264 metrů)

ValentinskaPraha (334 metrů)

The Emblem HotelPraha (381 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (382 m)
Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (387 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (321 m)