Přejít na stránky Ticketpro.cz

Struny podzimu: DIDGORI

Termín: 30.10.2014

30říjen čtvrtek 01:00

Žánr: festivaly


19. ročník mezinárodního hudebního festivalu

Syrová, autentická a intenzivní vokální polyfonie z Gruzie je dalším krokem na hudební pouti, během které Struny podzimu postupně objevují tradiční a často vzácné formy sborového zpěvu.

Při první zkušenosti s tvorbou Didgori vyvstanou na mysl jasné a výrazné atributy. Obrovská síla provedení, precizní mužské vokály a melodie, které z až překvapivě uvolněně působících zpěváků vycházejí jakoby mimoděk. Lidský hlas jako první a nejdokonalejší hudební nástroj. Síla kolektivu, sdíleného souznění, společného vyjádření jedné jediné myšlenky.

Toto je hudba, jejíž podstata sahá velmi hluboko. Ostatně, nápovědou budiž i samotné pojmenování souboru: hora Didgori poblíž Tbilisi je místem zásadní bitvy z roku 1121, kdy byla Gruzie po dlouhém období nesvárů opět sjednocena. Tehdy nastala éra bohatého kulturního a uměleckého rozkvětu, jehož ukázku a dědictví se snaží Didgori přenést o (ne)celých devět století dál.

Pečlivým studiem původních záznamů a několika málo autentických nahrávek gruzínských lidových písní se ansámbl snaží co nejvěrněji reprodukovat vokální mistrovství dávných generací, a tlumočit tak pomocí tónů a hlasů kulturní vzkaz pro generace příští. Není třeba rozumět slovům, nasloucháte-li pozorně, jejich sdělení si k vám najde cestu samo. A bez ztráty v překladu.

Didgori k nám přijíždějí díky osobnímu doporučení zakládajícího ředitele WOMEXu Bena Mandelsona. Zveme vás na fascinující setkání s lidskými hlasy. Setkání, které si máte šanci pamatovat ještě dlouhá léta po odeznění posledních tónů.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Struny podzimu: DIDGORI

The Golden Wheel HotelPraha (495 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (577 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (881 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Karlův most Karlův most Praha 1 (405 m)
Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (591 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (581 m)