Přejít na stránky Ticketpro.cz

Zea /NL/ King Ayisoba /Ghana/

Adresa:

Praha 3, Kubelíkova 27

Termín: 29.6.2014

29červen čtvrtek 01:00

Žánr: koncerty


Dvoukoncert hvězdy hip-lifu (mix hip-hopu a afrických tradic) a autora nejprodávanější kazety v Ghaně se sólovým projektem frontmana The Ex a jeho one man-protest pop. Uvádí RACHOT Production

Doprovodný program Respect festivalu 2014:

29.6. ZEA + King Aisoba & band (Nizozemí, Ghana)

Dvoukoncert hvězdy hip-lifu (mix hip-hopu a afrických tradic) a autora nejprodávanější kazety v Ghaně se sólovým projektem frontmana The Ex a jeho one man-protest pop.

Zea
Kapela s jedním muzikantem a nápady na samé hranici zdravého rozumu, sólový projekt frontmana The Ex, veteránské skupiny holandského noise-punku. I když Arnold de Boer je vedle kytary vybaven mikrofonem, samplery, synťáky i automatickými bicími, jeho někdy chytlavé, jindy drásavé popsongy znějí spíš analogově a vinylově než digitálně. De Boer na sebe vrší krásně zkreslené kytarové barvy, temně hypnotické rytmy a hluky. "Jako kdyby Pink Floyd předsedali srazu pankáčů," píše časopis Kerrang. Jeho nahrávky jsou zběsilou oslavou hudební revolty, na BBC je s oblibou hrál guru nezávislého rocku John Peel. Během poslední dekády je de Boer na kontinuálním světovém turné, vystupoval na prestižních festivalech Printemps de Bourges, CMJ, South By Southwest, i v tak exotických zemích jako je Etiopie či Ghana a třeba i Rusko nebo Balkán. Cestování se de Boerovi vrací i s úroky, jeho album The Beginner nabízí šokující kontrasty hudebních nálad, od elektroniky až po africké inspirace. K silným partnerům de Boerovy domovské kapely The Ex patří například etiopský saxofonista Getachew Mekuria anebo skupina Konono No 1, pověstná svojí aplikací drastického zkreslení na africké lidové nástroje. Drásavé industriální zvuky, jimiž do historie vstoupili Konono, slyšíme i z nahrávek Zea.

King Ayisoba & band
Hip-hop na africké půdě dokonale splynul s životním stylem mladé generace a vytvořil unikátní subkulturu. Příkladem je dominantní styl současné Ghany zvaný hiplife, což je fuze rapu a africké taneční hudby highlife s přísadou reggae. Vysoko stoupající hvězdou žánru je King Ayisoba, jehož hluboký a ostrý hlas dokáže proříznout palbu afrických bubnů jako motorová pila. Narodil se jako jeden ze 14 sourozenců, které měl jeho otec se 3 manželkami, jeho dědeček, profesí šaman-čaroděj, mu v dětství předepsal jako lék tradiční dvoustrunnou kytaru kologo, na kterou lze hrát melodie i ostré rytmy. Díky mistrovskému ovládání nástroje si ho za partnera vybral jeden z velikánů ghanské hudby Terry Bonchaka, s nímž Ayisoba společně vystupoval a komponoval. Bonchaka ale na vrcholu své kariéry tragicky zahynul při dopravní nehodě. Když se pak Ayisoba dal na sólovou dráhu, propojením kytary kologo s elektronickými rytmy totálně změnil ghanský hiplife: roku 2007 zvítězil v místních hudebních cenách souběžně v kategoriích pro současnou i tradiční hudbu. Jeho tvorba představuje to nejsyrovější a nejvíce autentické, co z Afriky proniká do světa.

Oficiální stránky:

http://www.zea.dds.nl/ , http://www.kingayisobamusic.com /

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 3 Akce v MČ Praha 3

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Zea /NL/ King Ayisoba...

Žižkovská televizní věžPraha (204 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (609 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 605 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (197 m)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 608 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 413 m)