Cikánská rapsodie

Cikánská rapsodie

Termín: 30.3.2014

30březen čtvrtek 01:00

Žánr: divadlo


Cikánská rapsodie: pocta Bohumilu Hrabalovi na Nové scéně ND

Evropské centrum romské hudby v Praze v koprodukci s Novou scénou Národního divadla připravuje březnovou premiéru hudebně-tanečního představení Cikánská rapsodie inspirovaného osobností Bohumila Hrabala. Vzniká na počest stého výročí spisovatelova narození. Autorem hudby i scénáře je romský skladatel a hudebník Jiří Korman. Režie se chopila Dana Račková, která se profiluje jako režisérka alternativních hudebních a site specific projektů. Ke spolupráci na specifických obrazech přizvali mladého umělce Davida Rysku.

Cikánská rapsodie je hudebně-divadelní kompozicí, která se objeví na jevišti Nové scény ve světové premiéře. Jiří Korman vychází z harmonie a melodiky klasické romské hudby, kterou obohacuje o zcela specifický autorský rukopis. „Inscenace vzniká jako osobní pocta Jiřího Kormana ke stému výročí narození jeho dlouholetého přítele spisovatele Bohumila Hrabala. Je tvořena deseti obrazy – deseti náměty na povídky, o kterých Hrabal hovořil s Jiřím Kormanem, když spolu sedávali v hospodě, ale nikdy je nedal na papír,“ říká režiséka Dana Račková. „Pro moji režijní práci je v  téhle inscenaci velkou výzvou to permanentní oscilovaní na rozhraní tance a přirozeného hereckého pohybu s profesionálními i neprofesionálními, romskými i neromskými herci, zpěváky, hudebníky a tanečníky,“ dodává.

Občanské sdružení Evropské centrum romské hudby v Praze založil v Praze v roce 2011 Jiří Korman. „V současné době převažuje tendence vnímat romskou kultur jako kulturu, která jen paralelně existuje vedle kultury evropské. Naším cílem je poukázat na fakt, že oddělenost těchto dvou kultur je pouze zdánlivá, a připomenout, že evropskou a romskou kulturu spojuje a nadále bude spojovat život ve společném prostoru,“ přibližuje cíle sdružení Jiří Korman.

Cikánská rapsodie

Námět, scénář, hudba: Jiří Korman
Režie: Dana Račková
Pohybová spolupráce ve specifických obrazech: David Ryska
Scénografie, kostým: Tereza Sléhová

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Cikánská rapsodie

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (440 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (626 metrů)

ValentinskaPraha (697 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (114 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (283 m)