Přejít na stránky Ticketpro.cz

Dvořákova Praha: Vadim Repin - housle

Adresa:

Praha 1, Alšovo nábřeží 12

Termín: 16.9.2014

16září čtvrtek 01:00

Žánr: koncerty


Orchestr: VELKÝ SYMFONICKÝ ORCHESTR P. I. ČAJKOVSKÉHO, Dirigent: VLADIMIR FEDOSEJEV

ORCHESTR: VELKÝ SYMFONICKÝ ORCHESTR P. I. ČAJKOVSKÉHO
DIRIGENT: VLADIMIR FEDOSEJEV
INTERPRET: VADIM REPIN - housle

PROGRAM:

Sergej Prokofjev: Koncert pro housle a orchestr č. 2 g moll, op. 63
Antonín Dvořák: Symfonie č. 9 e moll „Z Nového světa“, op. 95

Emblematické dílo festivalu Dvořákova Praha, světoznámá Symfonie č. 9 Antonína Dvořáka, zní na festivalu každý rok, pokaždé v nové interpretaci. Zatímco v roce 2013 zazněla „Novosvětská“ v nezapomenutelném pojetí Německého symfonického orchestru z Berlína, v roce 2014 zazní v provedení Velkého symfonického orchestru P. I. Čajkovského pod vedením maestra Vladimíra Fedosejeva. Sólového partu Prokofjevova houslového koncertu se ujme Vadim Repin.

Vadim Repin byl ke kariéře sólového virtuóza předurčen jako zázračné dítě. Narodil se v roce 1971 na Sibiři, housle držel v rukou poprvé v pěti letech a již v jedenácti vyhrál zlatou medaili ve Wienawského soutěži napříč všemi generacemi, jako čtrnáctiletý vystoupil v Tokiu, Berlíně a Helsinkách a jen o rok později debutoval v Carnegie Hall. Repin vystupuje s nejlepšími orchestry na světě, včetně Berlínské filharmonie, Bostonských nebo Chicagských symfoniků, Newyorských filharmoniků a dalších. Jeho diskografie čítá i řadu oceněných alb komorní hudby. S violoncellistou Mishou Maiským a klavíristou Lang Langem získal cenu Echo Classic za nahrávky Čajkovského a Rachmaninových trií, za nahrávky Griega, Janáčka a Césara Francka s klavíristou Nikolajem Luganským obdržel Hudební cenu BBC v roce 2011 a Edisonovu cenu. Vadim Repin žije ve Vídni a hraje na mistrovský nástroj z roku 1743 z dílny Guarneri del Gesù.

Legendární ruský dirigent Vladimír Fedosejev je zároveň stálým hostujícím dirigentem Operního domu v Curychu. Jeho záběr je nesmírně široký, velký úspěch například sklízel v největších operních domech Evropy svým pojetím oper Musorgského, Čajkovského, Verdiho, Berlioze, Janáčka nebo Šostakoviče, nahrál mnoho symfonií, oper a baletů Rimského-Korsakova, Rachmaninova, Stravinského, Scrjabina, Brahmse nebo Beethovena.

Velkého symfonického orchestru P. I. Čajkovského se Fedosejev ujal v roce 1974 a učinil z něj světově uznávané těleso. S uměleckým krédem tohoto tělesa jsou spojeni největší umělci ruské hudby vůbec – jmenujme alespoň dirigenty Leopolda Stokowského, Jevgenije Mravinského nebo legendární sólisty Davida Oistracha a Svjatoslava Richtera. Těleso uvedlo řadu děl Šostakoviče, Chačaturjana či Prokofjeva v premiéře a ruští skladatelé mu často své skladby přímo věnovali. V současnosti orchestr nadále spolupracuje s největšími hvězdami ruského původu – Maximem Vengerovem, Vadimem Repinem nebo Jevgenijem Kissinem. Mezi nejslavnější nahrávky řadí kritika Mussorgského Borise Godunova nebo kompletní Čajkovského a Šostakovičovy symfonie. V roce 2010 oslavil orchestr osmdesát let od svého vzniku velkolepým turné po evropských metropolích.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dvořákova Praha: Vadim...

ValentinskaPraha (298 metrů)

The Emblem HotelPraha (345 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (360 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (496 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (514 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (921 m)