Přejít na stránky Ticketpro.cz

Svátky hudby v Praze - Václav Hudeček, Petr Paulů, Anna Klimundová

Adresa:

Praha 1, Na Rejdišti 1

Termín: 21.1.2014

21leden čtvrtek 01:00

Žánr: koncerty


Chcete-li se zaposlouchat do úchvatných kytarových melodií a vychutnat si i méně známé kytarové bonbonky v podání Petra Paulů a celé plejády dalších umělců, nenechte si ujít třetí koncert 22. ročníku cyklu Svátky hudby v Praze.

Rok 2014 otevře komorní cyklus Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté, koncertem věnovaným jednomu z nejpopulárnějších hudebních nástrojů – kytaře. Poctu tomuto prastarému instrumentu, jenž v hispánském regionu světa takřka zlidověl, složí v úterý 21. ledna v koncertním sále Pražské konzervatoře náš přední kytarista a profesor této instituce Petr Paulů a mladé kytarové naděje – Anna Klimundová a Aleksandar Badarovski. Těšit se můžete i na hostitele Václava Hudečka, akordeonistu Ladislava Horáka, houslistu Antona Čonku a orchestr Praga Camerata, který bude řídit Pavel Hůla.

Samotné slovo kytara, které označuje tento hudební nástroj, pochází původně z arabského slova kitára, respektive z řeckého kithara. Historie kytary je velmi bohatá a sahá hlouběji do historie. Svůj původ má kytara pravděpodobně v Přední Asii. Vývojově vychází z takových hudebních nástrojů, jako je harfa, citera či lyra. Už dokonce Bible se hned v úvodu zmiňuje o muži jménem Jubal, který hrál na strunný nástroj zvaný kinnór. Jubal se tak podle biblické zprávy stal jakýmsi „praotcem“ všech, kdo hrají na harfu a z ní odvozené další strunné nástroje. První nástroje podobné kytaře byly pozorovány u Sumerů pod jménem Kinor a odtud je přejímali Řekové a Římané. Jak vypadal původní biblický hudební nástroj zvaný kinnór, dnes ve skutečnosti nevíme. Že však fungoval na principu drnkací hry přes skupinu napnutých strun, je z biblického popisu zcela zřejmé. Jednoznačná je i skutečnost, že kinnór byl ve starověku velice populárním hudebním nástrojem.  Asi v 9. stol. n. l. přinesli kytaru Arabové do Španělska, odkud se později rozšířila po Evropě. Ve Španělsku se stala lidovým nástrojem. V pozdějších staletích prošly strunné nástroje rozsáhlým vývojem. Samotná klasická kytara existuje v současné podobě přibližně od konce 18. století. Její korpus ve tvaru arabské osmičky má kruhový rezonanční otvor. Struny nejsou umístěny ve vzduchu, ale souběžně s krkem, vybaveným hmatníkem s pražci. V souvislosti s kytarami klasického tvaru se často objevují dva přívlastky – španělská a akustická kytara. Španělská kytara, které se lidově říká španělka, je charakteristická kruhovým ozvučným otvorem a nylonovými strunami. Používá se především v klasické a španělské hudbě. Někdy se ale i na španělce používají kovové struny. Obvyklé to ale není. Španělka není na takovou zátěž stavěná, a nemusí proto tah ocelových strun vydržet. Název španělka je samozřejmě odvozen od španělské kytarové tradice, která tento druh klasických kytar proslavila.

A právě španělská hudba bude červenou nití lednového koncertu cyklu. Kytaristé nabídnou setkání s temperamentními skladbami Enriqua Granadose, Salvadora Bacarisse či Federica Morena Torroby. Zazní nejen slavná Kastilská suita, ale vypravíme se v instrumentální ukázce třeba i do méně známé Granadosovy opery Goyescas. Ze Španělska se přeneseme do Latinské Ameriky, jejíž ikonou je smyslné tango. V koncertní podobě je nesporným mistrem této vášnivé formy Astor Piazzolla, z jehož dílny zazní populární Libertango, Café 1930 či dvojkoncert pro kytaru a bandoneon.  Na ohnivé španělské kytarové rytmy odpoví Václav Hudeček v neméně strhujících virtuózních ukázkách z tvorby Nicola Paganiniho a Antonia Vivaldiho. Letimotivem večera však zůstane kytara, která se představí nejen v tradiční španělské poloze, ale i v moderním díle soudobého kytaristy, dirigenta a skladatele Dietera Kreidlera.

Chcete-li se zaposlouchat do úchvatných kytarových melodií a vychutnat si i méně známé kytarové bonbonky v podání Petra Paulů a celé plejády dalších umělců, nenechte si ujít třetí koncert 22. ročníku cyklu Svátky hudby v Praze.Niccolò Paganiniho (1782 - 1840)

Maurice Ravel (1875 - 1937)

Federico Moreno Torroba (1891 - 1982)

Joaquín Rodrigo (1901 - 1999)

Ástor Pantaleón Piazzolla (1921 - 1992)

 

Václav Hudeček

Petr Paulů- kytara

Anna Klimundová - kytara hosté a studenti

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Svátky hudby v Praze -...

ValentinskaPraha (336 metrů)

The Emblem HotelPraha (362 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (403 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (506 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (518 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (960 m)