Přejít na stránky Ticketpro.cz

O chytré princezně

Adresa:

Praha 1, Národní 25

Termín: 23.2.2014

23únor čtvrtek 01:00

Žánr: ostatní akce


Klasická pohádka na motivy Boženy Němcové

Po řadě moderních pohádkových titulů jsme tentokrát sáhli po klasice. Příběh princezny, které se podaří přelstít čerta, znají děti tak, jak jim ho kdysi odvyprávěla naše nejmilejší pohádkářka Božena Němcová. S vtipem a půvabem sobě vlastním zdůraznila ženskou chytrost, rozhodnost a vůli, s níž žena dokáže odstranit i nejhorší nástrahy, hrozící zničit její lásku. A tak pohádka O CHYTRÉ PRINCEZNĚ patří k nejtřpytivějším skvostům v české pohádkové pokladnici.

Autorčino vyprávění inspirovalo Jiřího Žáka. Zúročil svoje dlouholeté zkušenosti herce, režiséra i autora a pod stejnojmenným názvem oblékl CHYTROU PRINCEZNU do soudobého divadelního kabátu. Původního děje se přidržuje jen volně, ale zato zachovává poslání pohádky: spojí-li se srdce s rozumem, není žádná překážka nepřekonatelná.

Hlavní hrdinka Lenka je v jeho pojetí veselá a energická správná holka daleko spíše než vznešená princezna, normální kluk je i její po uši zamilovaný Jiřík. Čerta představuje autor jako sebejistého pána, přesvědčeného o své převaze nad lidmi a v závěru směšně zaskočeného Lenčiným důvtipem. Humorné prvky vnášejí do hry postavy dobráckého tatíčka krále a dvorní dámy, úzkostlivě ale marně střežící důstojnost královského domu.

V souladu se záměrem přiblížit klasickou pohádku vnímání současných dětských diváků zvolil Jiří Žák žánr oblíbeného muzikálu. Hudba Pavla a Štěpána Eliášových tvoří významnou složku představení. Písničky, jak tomu ve správném muzikálu má být nejsou jenom doplňkem ale posouvají děj kupředu a dialogy tak plynule přecházejí z mluveného do zpěvu a naopak. Proto, ale i pro zvýraznění hravosti příběhu použil autor veršovaný text i pro mluvené dialogy. Režisér Miroslav Pokorný pojal představení jako tak zvané „divadlo na divadle“. Pohádku přijede sehrát kočovná rodinná divadelní společnost, což skýtá možnost dalších humorných situací, nadsázky a laskavého nadhledu.

Hrají: Pavla Drtinová, Kristýna Kudrnáčová, Lukáš Král, Gustav Hašek, Zdeněk Košata, Petr Takáč, Milada Bednářová, Radek Valenta, Ivan Čermák

Autor: Božena Němcová, Zdeněk Žák

Režie: Miroslav Pokorný

 

 

 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce O chytré princezně

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (503 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (531 metrů)

ValentinskaPraha (598 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (333 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (58 m)