4. ročník multižánrového festivalu Dny Severu

Adresa:

Praha

Termín: 22.10.2013 29.10.2013

22říj - 29říj celý den

Žánr: festival


Je severský humor černější než polární noc? Na to bude hledat odpověď Skandinávský dům, který připravuje na předposlední říjnový týden 4. ročník multižánrového festivalu Dny Severu (22. - 29. října). Letos se totiž rozmanitý program zaměřuje na severský humor a smích. Literárními hosty budou norský spisovatel Jon Øysten Flink a dánská dramatička Astrid Saalbachová, dojde i na oblíbené cestovatelské přednášky o Grónsku, Islandu a bizarních místech Severu či filmové projekce islandských komedií.

V rámci komponovaného cestovatelského odpoledne nazvaného Na Sever s humorem nejdříve představí manželé Klempířovi a Martina Kašparová zajímavosti ze života v Grónsku a na Islandu. Druhá část akce nazvaná Kam na Sever za zábavou představí bizarní místa v severských zemích: zábavní parky, městečka věnovaná literárním a pohádkovým postavám, ale také unikátní sportovní disciplíny. (26. října, 14–19 hod, Městská knihovna)

Islandské komedie, které se budou promítat v kině Evald, zase nabídnou divákům jedinečnou možnost nahlédnout do pozoruhodné mentality svérázných Islanďanů. Během Dnů Severu 2013 se můžete těšit na trojici snímků Bjarnfreðarson (Bjarnfreðarson, 2009, režie Ragnar Bragason), Říše léta (Sumarlandið, 2010, režie Grímur Hákonarson) a Doprava doleva (Á annan veg, 2011, režie Hafsteinn Gunnar Sigurðsson). (23. –24. října, kino Evald)

Severská literatura bývá často označována jako depresivní, ponurá a temná. Kdo do ní ovšem jednou pronikl hlouběji, ví, že je také plná syrového a černého humoru. Skandinávský dům nabídne důkaz během besedy s překladateli severských literatur na téma Humor v severské literatuře. Akci doplní scénické čtení. Naše pozvání v tomto směru „přijali“ Ingvar Ambjørnsen, Frans Bengtsson, Kari Hotakainen, Jonas Jonasson, Daniel Katz, Erlend Loe, Mikael Niemi, Arto Paasilinna... a jejich knihy. (29. října, klub K4)

K vrcholům festivalu tradičně patří setkání se spisovateli. Norského autora Jona Øysteina Flinka (nar. 1976) čeští čtenáři znají díky jeho hravé knize Smrt, sex a manželství (Sex, død og ekteskap) plné nadsázky a ironie, která vyšla v českém překladu před dvěma lety. Dánská spisovatelka Astrid Saalbachová patří mezi nejvýraznější osobnosti současného dánského divadla, v roce 2004 získala prestižní Cenu severských dramatiků. Saalbachová pohovoří nejen o svých dramatech, ale i o nejnovějším románu Fordrivelsen (Vyhnání, 2011). Obě besedy budou moderovány, tlumočeny do češtiny a doplněny o scénické čtení. (22. října, kavárna Potrvá /Saalbachová/ a 25. října, klub Amabila /Flink/)

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

O akci jsme již napsali...

Hudební kluby v Praze Akce v MČ Praha

Podobné akce

7čer - 8čercelý den

Festival Habrovka 2024

, na zahradě u kostela sv. Františka z Assisi Festival

Ubytování v okolí akce 4. ročník...

Royal Court ApartmentsPraha (545 metrů)

Royal Court HotelPraha (781 metrů)

Žižkovská televizní věžPraha (1 132 metrů)