České korunovační klenoty v OC Šestka

Adresa:

Praha 6, Fajtlova 1

Termín: 25.10.2013 30.11.2013
Vstupné:

0,-

25říj - 30lis celý den

Žánr: výstavy


O několik století do minulosti, konkrétně do doby Karla IV., se brzy přenese Obchodní centrum Šestka. Od 25. října se v jeho prostorách zaskví České korunovační klenoty. Pro návštěvníky nebudou v pečlivě připravené a střežené expozici připraveny jen mistrovské repliky Svatováclavské koruny, žezla a jablka: až do poloviny listopadu bude celé centrum stylizované do doby Karla IV. a připomene důležité milníky české historie.

Výstava korunovačních klenotů díky velkému zájmu prodloužena! V OC Šestka bude zářit až do 30. listopadu

Na objednávku obchodního centra mistrovskou kopii koruny, žezla a jablka zhotovil špičkový český klenotník a šperkař Jiří Urban z Turnova. Ten si obdiv i odborné veřejnosti získal replikou Říšské koruny, jedné z největších středověkých památek uložené ve Vídni, kopií Sedlecké monstrance i první replikou Koruny svatováclavské, kterou vytvořil před časem pro výstavu Praha lucemburská. Pro výrobu replik Svatováclavské koruny, jablka a žezla použil autor zlaceného stříbra, kameny věrně nahradily speciální skelné kompozice. I přesto přesahuje hodnota replik 3 miliony korun.

Nově vzniklé repliky českých korunovačních klenot dají možnost zastavit se u tří symbolů, které provázejí český národ a stát po staletí, zamyslet se bez ochrankou určeného času nad minulostí i budoucností… A samozřejmě se obdivovat řemeslné zručnosti, výtvarnému citu, dovednosti a fortelu těch, kteří dnes odkaz starých mistrů umí stejně přesvědčivě převést do současnosti.

České korunovační klenoty jsou souborem předmětů nevyčíslitelné historické hodnoty. Provázely korunovace českých králů a zůstávají po vzniku České republiky i nadále nenahraditelným symbolem české státnosti a historické kontinuity. Jejich originály jsou uloženy v Korunní komoře chrámu sv. Víta v Praze, jednom z nejvíce střežených míst v Česku. Odtud jsou vynášeny a vystavovány výhradně v prostorách Pražského hradu pouze při výjimečných příležitostech. O jejich vystavení může rozhodnout výhradně prezident republiky.

Nejdůležitější částí souboru je trojice královských insignií: Svatováclavská koruna, královské žezlo a královské jablko. Svatováclavskou korunu nechal v letech 1345 až 1346 zhotovit Karel IV. při příležitosti své korunovace českým králem, ostatní předměty vznikly později.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 6 Akce v MČ Praha 6

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce České korunovační...

Villa St. TropezPraha (2.3 km)

Sporthotel Břve HostiviceHostivice (4.1 km)

Volcano Spa HotelPraha (6.6 km)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (7.8 km)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (7.8 km)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (8.4 km)