Přejít na stránky Ticketpro.cz

Hm… křest CD, hosté: Jana Jelínková a Tubové kvarteto Síla

Adresa:

Praha 3, Kubelíkova 27

Termín: 30.10.2013

30říjen čtvrtek 01:00

Žánr: popfestivaldance


Hm…

na koncertu oblíbené pražské skupiny si po pěti letech můžete ulovit její nové CD a hosté večera – Jana Jelínková aTubové kvarteto Síla – bude jistě zábavný.

Skupina Hm… vydává nové album s názvem “Lovu zdar”. Oproti předešlému albu “Klukoviny” (2011), která byla určena dětem, je určena novinka dospělým a navazuje tak na “Plán na zimu” (2008). Album je stylově široce rozkročené, jak to u Hm… bývá zvykem. Většinu textů tvoří opět básně – ať českých klasiků (Seifert, Halas, Kainar, Reynek), básníků generačně mladších (Ludvík Kundera, I.Wernisch) či básníků-vrstevníků (V.Špaček, S.Racková). Jeden text pochází od R.Carvera (USA) a tři texty přímo z kapelových řad (M.Doubrava). Stylů je tolik, kolik je básní a jejich nálad, text je u Hm… výchozí bod a jemu se pak podřizuje styl, instrumentace a hudba vůbec. Kromě písní standartní stopáže se na albu vyskytují 4 kratší písně, kterým kapela říká “bulisovky”. Marek Doubrava u nich přiznává výrazné ovlivnění písněmi Jiřího Bulise a původně je nepsal pro kapelu a zpíval je pouze s klavírem. Aby byl důvod k tomu, že je hraje kapela, má každý člen Hm… jednu skladbu pro sebe. Tak si Filip Nebřenský zinstrumentoval a nahrál “Kostky ledu” pro svůj hlas a mnoho dechových nástrojů, Tomáš Rejholec zpívá “Jaro” v doprovodu melodických bicích a pásma na měření, Viktor Ekrt přednese “Deník” pro smyčce a zpěv a Marek Doubrava zpívá “Batohy” jen s klavírem přerušené občasnou erupcí žesťů. Je to také poprvé v 19ti leté historii Hm…, co na albu zpívá žena, v tomto případě velmi vysoká s velmi nízkým hlasem – Jana Jelínková ze Sto zvířat. Text písně “Budete zlá” je od J.Kainara a Jana v ní vypráví, že “Jestli se vám vrátí, jako mně se vrátil, po roce, po dvou, tichej a na měkko… budete zlá”.

HOST: Tubové kvarteto Síla, Praha

Soubor, který vystupuje v obsazení tři basových tub a jedné kontrabasové, vznikl na jaře roku 2001 na půdě pražské konzervatoře z jejích tehdejších studentů Roberta Škardy, Václava Nováka, Karla Škopka, Stanislava Máchy (basová tuba), Jaroslava Šťastného a Jiřího Genrta (kontrabasová tuba). Umělecky se profiloval pod pedagogickým vedením Pavla Trnky. Na podzim roku 2003 získalo kvarteto stipendium Nadace Český hudební fond, což mu umožnilo zúčastnit se prestižní mezinárodní soutěže Philipa Jonese v Guebwilleru (Francie). Postupně přestalo být pouhým školním souborem a začalo pravidelně vystupovat na koncertech, festivalech a kulturních akcích (Expozice nové hudby v Brně, Májový festival v Táboře, Litoměřický kořen, Žižkovská smršť, Beseda u bigbítu v Tasově a další). V letech 2002–06 opakovaně spolupracovalo s interpretační a skladatelskou skupinou Tunning Metronomes. Soubor se v prvé řadě věnuje interpretaci soudobých skladeb napsaných přímo pro jeho obsazení (Jan Koetsier: Wolkenschatten, Ionel Dumitru: Quartet, John Stevens: Dances, Power, Music for 4, Bruno Seitz: Der Tuba Muckl, Günther Schuller: Five Moods, Jiří Rada: Polka pro Terezu, Jiří Pauer: Čtyři tuby pro 4 huby a další), uvádí však také transkripce (Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Schubert, Georges Bizet, John Lennon atd.). V roce 2002 kvarteto Síla premiérovalo skladbu Petra Cíglera Probuďte se! pro tři tuby a perkuse.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 3 Akce v MČ Praha 3

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Hm… křest CD, hosté:...

Žižkovská televizní věžPraha (204 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (609 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 605 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (197 m)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 608 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 413 m)