Lubomír Dostál – Něco odjinud

Lubomír Dostál – Něco odjinud

Adresa:

Praha 1, Tržiště 370/5

Termín: 3.5.2023 9.6.2023

3kvě - 9čer celý den

Žánr: výstavyumění výtvarné umění malba obraz keramika Praha

Umělci: Lubomír Dostál


Lubomír Dostál pracuje především v médiu malby a keramiky. Pro jeho tvorbu je důležité hledání kontinuity s minulostí či snaha o nalezení současného výrazu odvěkých témat. V jeho obrazech se před námi objevují ostrou trávou prorostlé magické prakrajiny. Naturální geomorfní objekty z keramické hlíny nás svojí syrovostí a bytostnou původností přivádí až k halštatské kultuře rané fáze doby železné. Dostálovi je cizí spekulace s obsahem nebo formou - vychází z archetypů přírody, z verifikovaného i tušeného prostoru. Část výtvarníkova díla se zabývá prožitky všednodennosti a jejím obsahem je obyčejná a zpomalená realita s motivem koupání. Dostál začal tyto práce vytvářet již v období normalizace částečně jako osobní odpověď na tehdejší dobu. Koupající se figury navozují především pocit svobody a radosti z volného pohybu.

Dostál se po studiích střední uměleckoprůmyslové školy usadil na vesnici, kde ve skrytu nevlídné doby a v blízkém kontaktu s přírodou našel skromné podmínky k životu a práci. Do roku 1989 se o něm dá mluvit jako o dobře utajeném umělci. Účastní se pouze výstav na neveřejných místech a přátelí se s nekonformními výtvarníky generace sedmdesátých let. Od devadesátých letech se účastní výstav v České republice i v zahraničí.

Lubomír Dostál se narodil 13.3.1950 v Brně, v letech 1965 - 1969 studoval Střední uměleckoprůmyslovou školu v Brně. Vystavuje od první poloviny sedmdesátých let, od konce devadesátých let se účastní výstav také v zahraničí. Po roce 1990 realizoval několik instalací ve veřejném prostoru, například v Brně a Olomouci.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Galerie a muzea - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Lubomír Dostál –...

The Golden Wheel HotelPraha (336 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (637 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (969 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (423 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (458 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (746 m)