Přejít na stránky Ticketpro.cz

Prague International Bluenight 104 - Ten Years After

Adresa:

Praha 1, Vodičkova 36

Termín: 7.10.2013

7říjen čtvrtek 01:00

Žánr: rockpopfestivaljazzblues


Britská blues-rocková legenda Ten Years After vystoupí v rámci koncertní série Prague International Bluenights 7.10.2013 v Lucerna Music Baru a zavzpomíná v Praze na zesnulého frontmana Alvina Lee.

V roce 1967 se potkali Leo Lyons, Ric Lee, Chick Churchill a Alvin Lee, čtyři mladí hudebníci z anglického Nottinghamshire, a společně zformovali Ten Years After, energií nabitý kvartet, který se stal jednou z nejslavnějších formací na světových pódiích.

Jejich – teď už legendární – přídavek I’m Going Home, který zahráli na Woodstocku v srpnu roku 1969, byl nafilmován a snímek zachycuje jejich jazzovo-bluesovo-rockový magnetismus, kterým strhli široké obecenstvo. Filmový dokument z Woodstocku, který předvádí výbušnou intezitu, s jakou kapela vystupovala, byl později oceněn Oskarem v kategorii dokument. To, že se kapela v dokumentu objevila na celých deset minut, jen podtrhlo a vyzdvihlo fakt, že Ten Years After neodmyslitelně patří do rockové historie.

Mezi roky 1968 a 1975 kapela neustále vyrážela na turné a nechyběla na důležitých hudebních událostech, jako jsou The Newport Jazz Festival, The Miami Pop Festival, The 1970 Isle of Wight Festival, The Toronto Peace Festival. Také nevynechala slavná koncertní místa jako The Albert Hall London, Madison Square Gardens, NY a The Budokan, nebo Tokyo. Tento výčet ukazuje, že skupina Ten Years After hrála před nespočetným publikem po celém světě. Odhaduje se, že si hudebníci z Ten Years After získávali každý týden 75,000 nových fanoušků, což je 4 milióny příznivců ročně, a to nepočítáme ty, kteří je znají z dokumentu o Woodstocku. Od roku 1967 do 1974 vydala skupina celkem deset velice úspěšných alb.

Bohužel v roce 1975 se Alvin Lee rozhodl pro sólovou dráhu a ostatní členové zanechali dalšího vystupování. Nebylo to ale konečné rozhodnutí – během následujících dvaceti let hudebníci třikrát vyslyšeli prosby fanoušků a dali se zase dohromady. Podobné pokusy však nemívaly dlouhého trvání a vždy skončily odchodem Alvina Lee. Nicméně z nich vzešla studiová náhrávka About Time.

Od roku 2001, kdy zájem o legendární kapely, jako jsou Ten Years After, postupně rostl, vydaly společnosti EMI a Decca Records ve spolupráci s Ricem Lee digitálně upravenou reedici alb Ten Years After. Nahrávky obsahovaly také bonusové skladby. Hudebníci se snažili uspořádat turné, ale jejich úsilí ztroskotalo na nezájmu Alvina Lee.

Šance pro skupinu přišla v roce 2002, kdy tři zakládající členové Ten Years After Leo Lyons (baskytara), Chick Churchill (klávesy) and Ric Lee (bicí) obnovili společnou tvorbu a ke spolupráci přizvali sedmadvacetiletého kytaristu a zpěváka Joe Gooche. Znovu skládají a koncertují s energií, která pro ně byla typická v uplynulých čtyřech dekádách.

Ten Years After hrají většinu svých proslulých skladeb, nedá se o nich ale říct, že by parazitovali na své někdejší slávě a oblibě. Vycházejí ze svých kořenů a míří do budoucnosti. Joe Gooch si perfektně sedí se všemi členy Ten Years After, má ale svá specifika a tak se dá říci, že vdechl formaci nový život a obohacuje legendární muzikanty o nové směry a inspirace.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Prague International...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (694 metrů)

Tyn Yard ResidencePraha (771 metrů)

The Emblem HotelPraha (848 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Prašná brána Prašná brána Praha 1 (680 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (462 m)