Přejít na stránky Ticketpro.cz

Gypsy Caravan: Parno Graszt, Mário Bihári & Bachtale Apsa, dj Gadjo.cz

Adresa:

Praha 3, Kubelíkova 27

Termín: 5.10.2013
Vstupné:

Stání 250, Sezení 300, poté stání: 300 Kč, sezení 350 Kč

5říjen čtvrtek 01:00

Žánr: popfestivaljazzworld music


Concert presented by RACHOT Production - Gypsy Caravan: Parno Graszt, Mário Bihári & Bachtale Apsa (křest desky Slzy štěstí), dj Gadjo.cz

Gypsy Caravan: Parno Graszt, Mário Bihári & Bachtale Apsa (křest desky Slzy štěstí), dj Gadjo.cz

Zosobnění kořenů romské hudby

"Oni nečerpají z kořenů romské hudby. Oni jsou zosobněním těch kořenů," prohlásil o této téměř čtvrt století existující maďarské skupiněautor prestižní encyklopedie Rough Guide to World Music, Simon Broughton.


Na rozdíl od jiných romských kapel, Parno Graszt nevznikli z externího popudu západního hudebního průmyslu - jejich krédo lze naopak vyjádřit sloganem Romové sobě, což se promítá i do autentičnosti jejich hudby.
Multigenerační rodinná sestava z maďarského venkova hrála prvních patnáct let pro publikum ve svém okolí, jejich první album produkoval virtuózní romský cimbálista Kalman Balogh.

Život a hudba tvoří dodnes pro hudebníky jednolitý celek. Obojí mapuje dokument natočený BBC. Skupina koncertovala nejen na velkých světových festivalech, ale odjela hrát i studovat do pravlasti evropských Romů, indického Rajasthanu a loni absolvovala velké americké turné. Vedle kytar a akordeonu má Parno Graszt ve výbavě i mlékařské konve či "orální", tedy zpívanou basu, a jejich koncerty končí jako spontánní taneční party.

Mário Bihári je slovenský romský zpěvák, klarinetista, akordeonista a klavírista působící v Česku. Od osmi let je slepý. V roce 1998 se stal členem hudební skupiny Koa, která doprovázela autorskou a interpretační dvojici Zuzana Navarová - Iván Gutiérrez. Po odchodu Ivána Gutiérreze začíná Mário Bihári také zpívat a skládat vlastní písně. Po smrti Zuzany Navarové v prosinci 2004 se Mário Bihári stal hlavním autorem skupiny Koa.
Nyní, po ukončení činnosti skupiny Koa, hraje buď sólově, nebo snovou skupinou Bachtale Apsa.

Kapela Bachtale Apsa, která se před třemi roky sdružila okolo známého nevidomého hudebníka Mária Biháriho, patří k našim nejlepším romským ansámblům. Název Bachtale Apsa, v překladu Slzy štěstí, vyjadřuje pestrost nálad a emocí, které romská hudba odnepaměti v posluchačích vyvolává. Její hudba má v sobě totiž vlivy od všech tradičních romských stylů. Nalezneme v ní kořeny balkánských, maďarských, španělských, ruských i slovenských Romů. Nechybí ani skladby tzv. sinti jazzu a samozřejmě klasické čardáše. Skvělé vokály a brilantní muzikantské výkony ve strhujících rytmech jsou přednosti, které z kapely činí romskou hudební klasiku v nejlepším slova smyslu. Hudba Bachtale Apsa je navíc zdobena typickými vokály, do kterých se zapojují i členové rytmiky.

V Paláci Akropolis společně pokřtí nové album "Slzy Štěstí". Po koncertě zahraje Gadjo.cz na Malé scéněParno Graszt /Maďarsko/

Web kapely: http://www.parnograszt.com/

Video ukázky: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JcI0v9VaKSE

Související weby www.rachot.cz

https://www.facebook.com/rachotcz

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 3 Akce v MČ Praha 3

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Gypsy Caravan: Parno...

Žižkovská televizní věžPraha (204 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (609 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 605 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (197 m)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 608 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 413 m)