Přejít na stránky Ticketpro.cz

Respect Plus 13: Yasmine Hamdan (Libanon)

Adresa:

Praha 3, Kubelíkova 27

Termín: 17.11.2013

17listopad čtvrtek 01:00

Žánr: festivalelektrounderground


Concert presented by RACHOT Production

Ozvěny Respect festivalu 2013: návrat ikony arabského undergroundu

Evropané jsou šokováni elektronickou taneční hudbou ze zemí, které si stereotypně spojují s arabským světem či islámem, tamní umělci totiž boří vžitá tabu s větší razancí než v západním světě. Libanon se vžitým klišé vymyká, což před léty potvrdilo duo Soapkills, spojení ženského hlasu s elektronikou.

Zpěvačka skupiny Yasmine Hamdan je dnes undergroundovou ikonou celého arabského světa, její hudba se stala soundtrackem alternativního umění, a to doslova: palestinský filmař Elia Suleiman si vybral skladby Soapkills do svého mezinárodně oceněného filmu Divine Intervention - a dnes je manželem Yasmine. Ta se po rozpadu Soapkills usadila v Paříži, kde natáčela s Mirwaisem Ahmadzaï, producentem Madonny, spolupracovala s CocoRosie a svůj zatím největší projekt natočila s vedoucím průkopnické skupiny Nouvelle Vague, Marcem Collinem.

Yasmine si vybrala hity velkých arabských zpěvaček 20. století, které se nestaly superhvězdami, ale jejich hudba symbolizovala nezávislost, smyslnost a subtilní ženský protest liberální éry před nástupem fundamentalistů. Yasmine akcentuje skryté textové významy i humor a tvůrčím způsobem pracuje s jemnými odlišnostmi arabských dialektů - od Libanonu přes Kuvajt až po Egypt.

Ve srovnání s tematicky příbuznými fúzemi Natachy Atlas a Transglobal Underground přináší mnohem originálnější vizi plnou svěžích nápadů. Projekt, který na jaře vydává belgická značka Crammed Disc, zpěvačka testovala před nadšeným publikem v Káhiře. Jednu ze skladeb bude zpívat v příštím filmu Jima Jarmusche, v němž hraje sama sebe.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 3 Akce v MČ Praha 3

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Respect Plus 13: Yasmine...

Žižkovská televizní věžPraha (204 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (609 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 605 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (197 m)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 608 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 413 m)