Přejít na stránky Ticketpro.cz

Kabaret Caligula/ Panzerfaust

Adresa:

Praha 3, Kubelíkova 27

Termín: 27.4.2014

27duben čtvrtek 01:00

Žánr: divadločinohradramamuzikál


Klára Issová a Kabaret Caligula: Hvězda spojila síly s divadelními amatéry!

Faust jak jej neznáte, to je PanzerFaust! Goethe, Marlowe i Bulgakov blednou závistí! Kabaret Caligula se vrací na prkna Paláce Akropolis s Klárou Issovou jako hostující hvězdou v roli Markétky a Jakubem Somerem jako hostujícím krotitelem finálního tvaru. V originálním a hlavně vtipném pojetí známého faustovského příběhu se setkáte nejen s Faustem, Markétkou a Mefistem, ale dokonce i s Viktorem Frankensteinem! PanzerFaust Kabaretu Caligula je opět plný překvapení, svérázného humoru, slovních hříček, odvážných scénických triků a nápaditých hudebních pasáží. Po hrách Jan Hus: Vzkříšení, Hamlet: Přání zabít a Zkáza vesmírné lodi Libido přichází další trhák Kabaretu Caligula.

Kabaret Caligula patří mezi nejznámější, nejúspěšnější a nejvtipnější divadla pražské alternativní scény. Existuje už téměř 20 let. Po svých úspěšných autorských kusech Jan Hus: Vzkříšení, Hamlet: Přání zabít a Zkáza vesmírné lodi Libido (všechny se s úspěchem hrály v Paláci Akropolis), které mu vynesly např. ocenění Objev roku na Next Wave, vítězství v Divadelním matchi, kontroverzní přijetí na Jiráskově Hronově a stálé angažmá v Paláci Akropolis, si dal soubor dvouletou pauzu. Během ní vznikl dosud nejambicióznější projekt Kabaretu Caligula s výmluvným názvem PanzerFaust.

Klára Issová jako Markétka. 
Stejně jako v případě jejich Hamleta, jde i tady o originální uchopení známého tématu. S původním textem, překvapivým dějem pohrávajícím si s žánrem steampunku a alternativní historií, postavami, které u Goetha, Marlowa ani Bulgakova nenajdete, a především pozoruhodnými spolupracovníky. Dominuje jim Klára Issová v roli Markétky.

„O spolupráci s nějakým amatérským divadlem jsem uvažovala už delší dobu. Myslím si totiž, že na nezávislé scéně vzniká řada zajímavých inscenací, o kterých se širší veřejnost nedozví. Říkala jsem si, že bych v tom třeba mohla trochu pomoct. Když mi kluci dali přečíst první verzi scénáře PanzerFausta, moc mě to bavilo,“ vysvětluje Issová, proč na spolupráci s amatérským souborem kývla.

Lákalo ji prý i to, že postava Markétky se v PanzerFaustovi chová úplně jinak, než byste čekali. „Markétka podle Kabaretu Caligula není nyvá, zasněná nebo plachá. Konečně budu jednou hrát ženu, která se s ničím moc nemaže a umí být i pěkně drsná,“ pochvaluje si.

Kabaret Caligula totiž pojednal svého PanzerFausta jako „vědecko-fantastickou dystopii na faustovské téma“. Co to vlastně znamená? Představte si, že Mefisto je kouč osobního rozvoje, Frankenstein je jeho šéf, Markétka je ředitelka marketingu (sic!). A všichni bojují o Faustovu duši. Zní to šíleně? Ale takové byly všechny dosavadní hry Kabaretu Caligula, které souboru zajistily davy oddaných příznivců a vyprodaná představení v Paláci Akropolis.

Spojení s profesionály Soubor i jeho domovská scéna ale přesto vnímají PanzerFausta jako v jistém smyslu nový začátek. Kromě Kláry Issové spojil Kabaret Caligula síly i s dalšími profesionály, např. scénografem Petrem Kolínským (spolupracoval už s Věrou Chytilovou, Karlem Smyczkem, Antonínem Moskalykem nebo Jiřím Krejčíkem), hudebním skladatelem Petrem Wajsarem (mj. muzikál Pornohvězdy nebo spolupráce s Ester Kočičkovou), dramaturgyní Martinou Kinskou (Divadlo Ponec, Divadlo v Celetné, Švandovo divadlo) nebo herečkami Sandrou a Violou Černodrinskými, známými hlavně z filmu Rafťáci. Za mikrofon (PanzerFaust má i zpívané pasáže) se postaví herečka a zpěvačka Linda Svobodová (představení We Are The Talents!, Nůžky na drůbež nebo Tulení žena).

Celému tomu na první pohled tak nesourodému ansámblu během přípravy PanzerFausta šéfuje filmový (!) režisér Jakub Sommer, který na divadle upoutal zejména inscenací z pera Xindla X „Dioptrie růžových brýlí“ (Švandovo divadlo ji úspěšně uvádí už třetí sezónu).

„Kabaret Caligula je nejnevycválanější skupina herců, kterou jsem kdy krotil,“ říká režisér představení s pobavením. „V civilu jsou to advokáti, koučové komunikačních technik, političtí poradci… Neuvěřitelná sebranka. Už teď mám ale pocit, že vzniká něco opravdu zábavného. Přinejmenším to hrozně baví nás, bez ohledu na to, kdo je profesionál a kdo amatér.“

Klára Issová k tomu dodává: „Nikdo z Kabaretu Caligula není školený herec, i když mají přirozený talent. Každopádně je to úplně něco jiného, než na co jsem byla zvyklá. Po několika zkouškách jsem ale zjistila, že mě to vlastně baví. Myslím, že se vzájemně docela obohacujeme, jiskří to. Je tam takové zvláštní napětí, se kterým se ve světě profesionálního divadla moc často nesetkáte. Zahrát si s talentovanými amatéry je výzva, kterou by si měl občas zkusit každý profík.“

Výstřel z pancéřové pěsti na divadelních prknech? Klára Issová je o tomhle představení tak přesvědčená, že vystupovala i v originálním spotu (režie opět Sommer), který měl prostřednictvím portálu Hithit.com sehnat přímo do fanoušků zbývající peníze na rekvizity a kostýmy. Na její nekompromisní vojandu v podvazcích a s bičíkem, která ve spotu „vyslýchá“ čtveřici svázaných hlavních protagonistů Kabaretu Caligula, skutečně jen tak nezapomenete. Mysleli si to zjevně i fanoušci, protože Kabaret Caligula nakonec vybral 120% cílové částky a zařadil se tak mezi Top projekty Hithitu.

PanzerFaust má premiéru 22. a 23. září 2013 v Paláci Akropolis. Pamatujte, že na Kabaret Caligula bývá zpravidla vyprodáno.

A pro skalní fanoušky na závěr ještě jedna dobrá zpráva: hra se nejmenuje PanzerFaust jenom kvůli nějakému Goethovi. Pancéřová pěst v představení opravdu bude a opravdu se z ní vystřelí. Přesně v duchu Čechovovy slavné dramatické poučky.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kabaret Caligula/...

Žižkovská televizní věžPraha (204 metrů)

Sportovní centrum OlšankaPraha (609 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (1 605 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Žižkovská věž Žižkovská věž Praha 3 (197 m)
Prašná brána Prašná brána Praha 1 (1 608 m)
Pentahotel Prague Pentahotel Prague Praha 8 (1 413 m)