Francouzské filmy na Dnech evropského filmu 2024

Francouzské filmy na Dnech evropského filmu 2024

Adresa:

různé, různá místa

Termín: 4.4.2024 14.4.2024

4dub - 14dub celý den

Žánr: Dny evropského filmu festival kinematografie filmový festival kino film hudba dokument beseda soutěž


Dny evropského filmu jsou opět zde! 31. ročník DEF nabídne divákům třicítku kvalitních evropských filmů, z nichž šest se představí v soutěžní sekci zaměřené na debuty Poprvé a šest v soutěžní sekci Film a hudba.

Letošní ročník festivalu zahájí nejnovější snímek Quentina Dupieux Daaaaaali! Francouzský režisér Quentin Dupieux vzdává ve svém filmu rozpustilou poctu Salvadoru Dalímu, kterého v tomto originálním snímku hrají hned čtyři hvězdy francouzské kinematografie: Gilles Lellouche, Edouard Baer, Jonathan Cohen et Pio Marmaï. Príběh mladé novinářky v podání Anaïs Demoustier, která se marně snaží získat rozhovor se slavným malířem, a opojná hudba Thomase Bangaltera (Daft Punk) jsou základními kameny tohoto surrealistického snímku, jež je vtipnou a zdařilou poctou nejexcentričtějšímu umělci 20. století. Ztřeštěný filmový pseudoživotopis Salvadora Dalího uvádí festival v předpremiéře 4. dubna v 18:30 v kině Světozor a následně pak v kině Edison Filmhub 5. května ve 21:00. Snímek tu představí filmový kritik a festivalový dramaturg Aleš Stuchlý v rámci kurátorského bloku Mentální hygiena. Diváci v Brně se pak na film Daaaaaalí! mohou těšit 8. dubna v 18:00 v kině Art, kde po promítání proběhne debata o životě a díle Salvadora Dalího.

Soutěžní sekce Poprvé nabízí snímek Eliase Belkeddara Omar Jahoda, který byl loni uveden na festivalu v Cannes. Příběh dvou podvodníků s temnou minulostí, kteří uvízli v Alžíru, je prvotinou režiséra Eliase Belkeddara. Ve snímku, který se žánrově pohybuje mezi gangsterkou a černou komedií, se představí v hlavních rolích Benoît Magimel a Reda Kateb. Vyprávění o osudech dvou banditů na útěku ve stylu klasických francouzských gangsterek koketuje místy s thrillerem a tarantinovským krvavým humorem. Festival nabízí pouze dvě projekce tohoto žánrově překvapivého snímku. Pražští diváci mohou film vidět 4. dubna ve 20:45 v Edison Filmhubu a 12. dubna ve 20:00 je tato akční krimi na programu v Kině 35 ve Francouzském institutu.

31. ročník přehlídky evropských filmů se koná od 4. do 9. dubna v Praze, Brně a Ostravě a od 9. do 14. dubna v Boskovicích, Červeném Kostelci, Havířově, Hradci Králové, Jablonci nad Nisou, Šumperku, Vrchlabí, Vyškově a ve Znojmu.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra v Praze Akce v MČ různé

Podobné akce