Přejít na stránky Ticketpro.cz

Svátky hudby v Praze - Václav Hudeček a Peter Dvorský

Adresa:

Praha 1, Alšovo nábřeží 12

Termín: 25.10.2013

25říjen čtvrtek 01:00

Žánr: koncertypopsoutěž


Dvaadvacátý ročník komorního cyklu koncertů Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté bude slavnostně zahájen 25. října 2013 ve Dvořákově síni Rudolfina v Praz,.

Dvaadvacátý ročník komorního cyklu koncertů Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté bude slavnostně zahájen 25. října 2013 ve Dvořákově síni Rudolfina v Praze, kde legendární český houslista Václav Hudeček společně s ikonou československé opery – tenoristou Peterem Dvorským představí své následovníky. Z mladé houslové generace se můžete těšit na populárního koncertního mistra České filharmonie Josefa Špačka nebo úspěšné orchestrální i sólové hráče Jana Mráčka a Petra Matějáka. Soudobou pěveckou školu budou reprezentovat sólistka slovenského Národního divadla Michaela Šebestová a renomovaný barytonista Jakub Pustina. Těšit se můžete i na překvapení v podobě operního hosta večera, kterým bude jedna z nejvýraznějších českých sopranistek Eva Urbanová. Sólisty v programu složeném z děl Čajkovského, Dvořáka, Pucciniho a Sarasateho  doprovodí Talichova komorní filharmonie za řízení Tomáše Braunera.

Cyklus Svátky hudby v Praze, Václav Hudeček a jeho hosté se uplynulým ročníkem přehoupl již do třetí dekády své existence. V nových organizačních podmínkách, v prostorách a s novými partnery dokázal, že své místo na pražské kulturní scéně stále má. Vyprodaná hlediště, potlesky vstoje i individuální nadšené ohlasy jsou toho jasným dokladem a pro 22. ročník, který bude zahájen 25. 10. 2013 slavnostním koncertem ve Dvořákově síni Rudolfina, jsou smělou výzvou.

Zahajovací koncert nabídne setkání s dvěma ikonami české hudby. Kromě houslisty Václava Hudečka to bude dnes již legendární tenorista Peter Dvorský, který coby čestný, nezpívající host, představí společně s Václavem Hudečkem své následovníky. Než si ovšem představíme zástupce mladé generace, zastavme se nejdřív u samotné legendy.  Peter Dvorský, je zařazován k 5ti nejlepším tenorům světa. Rád zpíval už jako dítě, hudební nadání měl po rodičích. Jeho kariéra odstartovala v roce 1972 ve Slovenském Národním divadle v Bratislavě v opeře Evžen Oněgin. Vystupoval na více než 60 operních scénách v pětadvaceti zemích celého světa. Italský kritik a muzikolog Mario Morini ho označil za posledního následníka italské školy a slavný barytonista Leo Nucci za výsostně proslulého tenoristu. Jeho krásný sametový lyrický tenor byl obsazován do rolí italského a francouzského repertoáru romantického a veristického období. Sám věhlasný tenor Luciano Pavarotti ho označil za jeho následníka a Peter Dvorský jej mnohokrát i zastupoval. V současné době se Peter Dvorský věnuje především nastupující mladé generaci, z níž se na koncertu představí sopranistka Michaela Šebestová a barytonista Jakub Pustina.

Slovenská sopranistkaMichaela Šebestová má na svém kontě zahraniční zkušenosti z Bayreuthu i řadu ocenění v mezinárodních pěveckých soutěžích. V současné době působí na předních operních scénách na Slovensku, kde se s úspěchem představuje v pestrém repertoáru zahrnujícím díla Čajkovského, Verdiho, Bizeta, Dvořáka i velikánů bel canta. Šebestová vystupuje i koncertně, a to i v zahraničí.

Jakub Pustina byl od počátku pěvecké kariéry veden předním sólistou Národního divadla, národním umělcem a držitelem ceny Grammy Václavem Zítkem. Je absolventem Mistrovských pěveckých kurzů Petra Dvorského. Získal první cenu na Mezinárodní pěvecké soutěži A. Dvořáka v Karlových Varech. Dáje je držitelem prvního místa z Mezinárodní pěvecké soutěže I. Godina, druhého místa z Mezinárodní pěvecké soutěže M. S. Trnavského a stal se absolutním vítězem soutěže Pražský pěvec. Zpíval po boku Petra Dvorského, Josého Cury nebo Evy Urbanové. V roce 2007 debutoval na jevišti Státní opery v Košicích. Od roku 2011 pravidelně vystupuje v Národním divadle Praha a ve Slovenském národním divadle Bratislava. V současné době se pěvecky zdokonaluje u Petra Dvorského a Gabriely Beňačkové.

Vedle nadějí operního světa se na koncertu představí i zástupci mladé tuzemské houslové školy, žáci a absolventi luhačovické Akademie Václava Hudečka – populární koncertní mistr České filharmonie Josef Špaček, Jan Mráček a Petr Matěják.

Kromě zástupců mladé generace bude hostem včera i sopranistka Eva Urbanová. Díky fascinujícímu jevištnímu výrazu a zvučnému hlasu se Eva Urbanová stala první dámou české operní scény. Již bezmála dvacet let patří k největším hvězdám pražského Národního divadla a sklízí ovace v zahraničí. K nejvýznamnějším trofejím Evy Urbanové patří Cena Thálie za Kostelničku v Janáčkově Její pastorkyni a americká cena Grammy za nahrávku Celeste Aida: Famous Opera Arias (Nebeská Aida: Slavné operní árie). V roce 2003 získala v Torontu ve spolupráci s Kanadskou operní společností cenu Dora Mavor Moore za vynikající operní představení, opět za ztvárnění Kostelničky. Její nahrávka Fibichovy Šárky pod taktovkou sira Charlese Mackerrase byla v roce 2001 nominována na Grammy, v roce 2003 byla Eva Urbanová jmenována Rytířem řádu umění a literatury Francie. Za svou kariéru zpívala na předních tuzemských i zahraničních scénách v Evropě i zámoří.

Sólisty v programu složeném z děl Čajkovského, Dvořáka, Pucciniho a Sarasateho  doprovodí Talichova komorní filharmonie za řízení Tomáše Braunera.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Svátky hudby v Praze -...

ValentinskaPraha (298 metrů)

The Emblem HotelPraha (345 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (360 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Staroměstské náměstí Staroměstské náměstí Praha 1 (496 m)
Pražský Orloj Pražský Orloj Praha 1 (514 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (921 m)