Dny Bohuslava Martinů: Ensemble Inégal

Dny Bohuslava Martinů: Ensemble Inégal

Adresa:

Praha 1, Malostranské nám. 13

Termín: 16.12.2022

16prosinec pátek 16:30

Žánr: koncertyvážná hudba klasika


Soubor Ensemble Inégan připravil pod vedením Adama Viktory díla dvou „solitérů“ hudby 20. století, Benjamina Brittena a Bohuslava Martinů. Oba nalezli svou specifickou hudební řeč v syntéze moderny a tradic a nikdy plně neopustili vody tonality.

Brittenovu hudbu dělá atraktivní nejednoduchá, ale přesto chytlavá melodika, vynalézavé harmonie, nezaměnitelné zvukové kouzlo a jedinečná atmosféra. Cyklus A Ceremony of Carols složil v roce 1942 na slova sbírky anglické středověké poezie. Britten svou poctu staré vánoční hudbě koncipoval pro tříhlasý chlapecký sbor se sóly a s doprovodem harfy, které se na koncertě ujme Kateřina Englichová.

Martinů napsal pro komorní vokální obsazení v rozmezí let 1934 až 1959 celkem šest sborových cyklů. Všechny spojuje citlivost, se kterou uchopil lidové texty. České madrigaly z roku 1939 jsou křišťálově průzračné, hravé i dojemné a ve své prostotě kouzelné. Jsou také značně osobně laděné. Odrážejí totiž silné prožitky ze skladatelova tehdejšího intenzivního vztahu k Vítězslavě Kaprálové. Další Madrigaly dokončil v březnu 1959. Slovo “madrigal“ v názvu obou cyklů napovídá jednu pozoruhodnou stránku těchto vokálních klenotů: rafinovaně kombinují českou nápěvnost s polyfonní technikou anglické renesanční světské vokální tvorby.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Dny Bohuslava Martinů:...

The Golden Wheel HotelPraha (231 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (763 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 043 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (262 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (290 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (916 m)