Michael Kocáb - rocker versus politik v kinech - ČR

Michael Kocáb - rocker versus politik v kinech - ČR

Adresa:

různé, různá místa

Termín: 10.11.2022

Žánr: filmkino

Umělci: Michael Kocáb


Celovečerní dokumentární snímek Michael Kocáb – Rocker nebo politik režisérky Olgy
Sommerové nabízí portrét výrazné osobnosti, v tomto případě hudebníka, který se stal také politikem, který nadále zůstává výrazným a nepřehlédnutelným občanským aktivistou. Jeho životní etapy postupují od klíčových momentů dětství, mládí, dospělosti až ke zralému věku, jehož perspektivou na sebe a svůj dosavadní život Michael Kocáb v četných komentářích nahlíží. Hlavního hrdinu režisérka Sommerová nachází v jakémsi stavu životní harmonie, a to ve vztahu k minulosti, přítomnosti a proklamativně i k budoucnosti, což pozitivně potvrzují členové jeho rodiny v intimním rodinném prostředí.
Závažnější vrstvu dokumentu představuje rozkrývání zdánlivě nesmiřitelných osobních poloh rockového hudebníka a umělce, který stále intenzivně tvoří a žije, a politika, který
nekompromisně prosazuje svobodu, lidská práva a demokracii, ale který se tak paradoxně
stává součástí establishmentu, proti kterému se musí vymezovat každý „poctivý rocker“…
Režisérka Olga Sommerová toto téma s odstupem pozoruje a ponechává na divácích, aby si utvořili svůj názor.

Výsledkem je portrét umělce a politika, který místo očekávatelné „nekompromisní zuřivost“ starého rockera nabízí životní optimismus doprovázený sympatickou pokorou k úspěchům a sebeironické reflexi vlastního chybování a omylů. Rockerství se nepochybně projevuje v tom, že se nejedná o bilanční hodnocení vlastního života, ale upřímnou a poctivou snahu popsat princip vzdoru proti totalitě a lásky a víry ke svobodě, umělecké a politické. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Kulturní centra v Praze Akce v MČ různé

Podobné akce