Adolf Hoffmeister  -  120 let od narození

Adolf Hoffmeister - 120 let od narození

Adresa:

Praha 1, Tržiště 370/5

Termín: 7.9.2022 7.10.2022

7zář - 7říj celý den

Žánr: výstavy


Patnáctého srpna tohoto roku by se výtvarník a spisovatel Adolf Hoffmeister dožil 120 let. Zářijová výstava v galerii Millennium představí komorní výběr z jeho díla. Největší pozornost bude věnována podobám českých a světových osobností, které autor kreslil průběžně od poloviny dvacátých let a pomocí nichž vytvářel „ironickou kroniku doby“.

Adolf Hoffmeister byl muž mnoha profesí a zájmů - spisovatel, publicista, dramatik, malíř, kreslíř, scénograf, karikaturista, překladatel, diplomat, politik, právník, vysokoškolský profesor, organizátor kulturních akcí a sběratel umění. Proslavil se zejména jako karikaturista předních osobností světové i české kultury a politiky a je považován za jednoho z čelních představitelů  české meziválečné avantgardy.

Nejstaršími vystavenými díly budou Hoffmeisterovy linoryty z roku 1917 vycházející z českého kuboexpresionismu, hlavní část výstavy bude věnována karikaturám českých i světových kulturních a politických osobností . Vedle sebe tak budou k vidění portréty Tomáše Garrigua Masaryka, Ferdinanda Peroutky, Salvádora Dalího či Samuela Becketta. Speciální pozornost bude věnována také pozdním kolážím s existenciální tématikou z počátku sedmdesátých let, které lze považovat za Hoffmeisterův umělecký testament.

„Jestliže některé Hoffmeisterovy texty mají už jen hodnotu autentického dobového svědectví, nebo historického dokumentu, pak většina z toho co nakreslil nebo sestříhal a nalepil jako koláže si uchovalo trvalou platnost stále živého uměleckého díla“ napsal o Hoffmeisterově díle historik umění František Šmejkal v první polovině osmdesátých let. Toto tvrzení neztratilo nic z platnosti ani dnes a výstava tak nabídne možnost vhlédnout do stále aktuálního a živého díla mimořádné osobnosti české kultury dvacátého století. 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

14čer - 31procelý den

Andy Warhol

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

14kvě - 15kvěcelý den

1dub - 31procelý den

Alfons Mucha

, Staroměstské náměstí 15 Výstava

Ubytování v okolí akce Adolf Hoffmeister - ...

The Golden Wheel HotelPraha (336 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (637 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (969 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (423 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (458 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (746 m)