Kaddish

Kaddish

Adresa:

Praha 1, Národní 1

Termín: 23.4.2022
Vstupné:

https://bit.ly/3xjt1On

23duben sobota 19:00

Žánr: koncertyvážná hudba klasika Praha


Česká premiéra Symfonie č. 21 „Kaddish“ Mieczysława Weinberga v Národním divadle v rámci cyklu Musica non grata, jehož hlavním cílem je znovuobjevovat díla autorů pronásledovaných nacionálním socialismem.

Mieczysław Weinberg (1919–1996), polský skladatel pronásledovaný nacistickým i komunistickým režimem, věnoval svou poslední symfonii „Kaddish“ obětem povstání ve varšavském ghettu, jehož výročí si v dubnu připomínáme. Dílo se silně dotýká osudu Weinbergových rodičů a sestry Ester, kteří byli zavražděni v Němci okupovaném Polsku někdy mezi léty 1942 až 1944. Houslová sóla odkazují k Weinbergovu otci, kterého skladatel slýchával hrát v dětství na housle. V symfonii dále zaznívají divoké imitace klezmer ansámblů, vstupy sólového klavíru s citacemi Chopinovy Balady č. 1 g moll, která se často hrávala ve varšavském ghettu, a závěrečnou větu zdobí působivé sopránové sólo. V posledních letech získalo toto dílo mezinárodní věhlas díky nahrávce City of Birmingham Symphony Orchestra a orchestru Kremerata Baltica s Gidonem Kremerem pod taktovkou Mirgy Gražinytė-Tyly, která nazpívala i závěrečné sopránové sólo. Nahrávka vyšla ve vydavatelství Deutsche Grammophon a v roce 2020 získala prestižní britskou Cenu Gramophone a nominaci na cenu Grammy. Na úvod koncertu promluví o kontextu díla ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj.

Uvedení „Kaddish“ je součástí minisérie tvořené dvěma koncerty, která vzniká ve spolupráci projektu Musica non grata a Polského institu v Praze a tematicky se vztahuje k životu židovské komunity ve Varšavě v první polovině 20. století. Druhým koncertem bude 5. května recitál polsko-izraelské zpěvačky Olgy Avigail Mieleszczuk se skupinou Tango Attack věnovaný jidiš tangu a populární hudbě předválečné Varšavy.

Účinkují: Orchestr Národního divadla, Marie Fajtová (soprán), Tomáš Brauner (dirigent)

 

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Hudební kluby - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Kaddish

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (519 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (627 metrů)

ValentinskaPraha (697 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (0 m)
Karlův most Karlův most Praha 1 (630 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (386 m)