Pripyat piano a Návrat do zakázané zóny

Adresa:

Praha 2, Ječná 19

Termín: 12.11.2021
Vstupné:

dobrovolné

12listopad pátek 18:00

Žánr: filmprojekcebeseda


Pripyat piano

Audio-vizuální esej o místu opuštěném lidmi, po kterých zůstaly jen zvuky uvězněné v rozpadajících se pianech. Mnoho z původních obyvatel Pripjati se s černobylskou tragédií nikdy nevyrovnalo. Někteří z nich proto začali skládat vlastní písně a básně, a navštěvovat své byty v zapovězené radioaktivní zóně. Dokumentární koncert o přítomnosti unikátního prostoru vzývá k návratu člověka coby tvůrce a interpreta. V básních a písních, které původní obyvatelé Pripjati sami přednáší, můžeme slyšet, že silné spojení mezi lidmi a domovem přetrvává.

Návrat do vyklizené zóny

Město Prypjať je příkladem zářivé perspektivy, ale děsivého konce. Už více než 30 let je toto město opuštěné a zamořené radiací.  Nachází se 2 km od Černobylské jaderné elektrárny, 30 ti kilometrová zóna kolem bývalé jaderné elektrárny je stále vyklizená. Autor snímku, Oleksandr Syrota, se v Pripjati narodil, později žil v Kyjevě a do zakázané zóny se vrátil v r. 2013. Dnes žije na hranici zóny v obci Dyťatky. Ve vyklizené zóně žijí taktéž koně Převalského, kteří si k němu našli cestu.

Dnes Oleksandr píše a natáčí dokumentární filmy zasvěcené Pripjati a Černobylské tragédii, organizuje a provádí exkurze vyklizenou zónou.

Po projekci bude následovat beseda s Tatianou Okopnou, která vystudovala slovanskou filologii na ukrajinské Národní univerzitě Tarase Ševčenka v Kyjevě. Působila jako překladatelka z českého jazyka do ukrajinštiny a lektorka češtiny pro cizince v Kyjevě. V současné době pracuje na velvyslanectví Ukrajiny v Praze.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Podobné akce

Ubytování v okolí akce Pripyat piano a Návrat...

Salon Thajka - Hotel MánesPraha (481 metrů)

Royal Court ApartmentsPraha (543 metrů)

Royal Court HotelPraha (738 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Národní divadlo Národní divadlo Praha 1 (964 m)
Café Louvre Café Louvre Praha 1 (773 m)