Don Juan a Pantalon a Kolombína

Don Juan a Pantalon a Kolombína

Termín: 19.7.2021

19červenec pondělí 21:00

Žánr: divadlo


První baletní tragédie a Mozartova pantomima

Orchestr Musica Florea a taneční soubor Hartig Ensemble – Tance a balety tří staletí v červenci uvedou premiérový program složený z premiérového nastudování baletu Don Juan aneb Kamenná hostina Ch. W. Glucka a obnovené premiéry Mozartovy pantomimy Pantalon a Kolombina.

Téma španělského svůdce Dona Juana je v literatuře známo již od středověku, o rozšíření jeho slávy se následně postarali spisovatelé a dramatici jako Tirso di Molina či Molière. Tato dramatická zpracování se stala inspirací italskému choreografovi a novátorovi klasicistního tance Gasparo Angiolinimu. Společně se skladatelem Ch. W. Gluckem roku 1761 ve Vídni uvedli přelomové dílo s názvem Don Juan aneb Kamenná hostina. První tragický dějový balet, jenž předznamenal nový směr ve vývoji jevištního tance i opery.

Gluckova hudba je inspirací pro pohybové ztvárnění, které s ní tvoří ideální soulad. Historicky poučený hudební a choreografický přístup poté garantuje odhalení vnitřních vazeb mezi hudbou, námětem a tancem. Gluckova partitura se dochovala v několika opisech různé délky, známe rovněž krátkou synopsi děje původního baletu, která posloužila coby základ aktuálního nastudování. Hudba obsahuje dobové tance (gavotta, contredanse, menuet) i tance se španělským koloritem (fandango), které tvoří živnou půdu pro inovace i kompetence tanečníků. Členové Hartig Ensemble pro tento účel speciálně studují hru na kastaněty.

Prvním choreografem baletu-pantomimy Don Juan byl již zmíněný Angiolini, česká inscenace je výsledkem historicky poučené práce a pečlivých rešerší choreografky a režisérky Heleny Kazárové. Hudebního nastudování se chopil Marek Štryncl se svým orchestrem Musica Florea.

Taneční večer doplní v obnovené premiéře uvedené dílo Pantalon a Kolombina s hudbou Wolfganga Amadea Mozarta, uvedené stejným inscenátorským týmem poprvé v červnu 2017.

O Mozartovi se traduje, že byl sám vášnivým tanečníkem, a dokonce se v taneční roli představil ve svých pěti letech i na jevišti. Kromě řady společenských tanců zkomponoval i několik baletů. Pantalon a Kolombína, též uváděný pod jmény Harlekyniáda, Maškaráda či Hudba k pantomimě, vznikl v roce 1783. Tento balet-pantomima je silně svázán s dobově stále populárním žánrem commedie dell’arte a Mozart v tomto kuse sám tančil roli Harlekýna a podílel se pravděpodobně i na libretu. Hudba se dochovala pouze v partu prvních houslí, orchestraci provedl Franz Beyer.

Program bude uveden na Letní scéně pražské HAMU v Lichtenštejnském paláci na unikátním jevišti mobilního barokního divadla Florea Theatrum 20. července 2021 od 21.00 hod. Představení bude předcházet od 20.00 rovněž dramaturgický úvod, kde se diváci dozví od prof. Heleny Kazárové, Ph.D. a MgA. Petry Dotlačilové, Ph.D. řadu zajímavých podrobností o vzniku této inscenace a o genezi obou děl v dobových souvislostech.

Tato akce již proběhla a není aktuální. V nabídce však máme mnoho jiných souvisejících akcí!

Divadla - Praha 1 Akce v MČ Praha 1

Podobné akce

20duben sobota 10:30

20duben sobota 11:00

20duben sobota 14:00

Ubytování v okolí akce Don Juan a Pantalon a...

The Golden Wheel HotelPraha (231 metrů)

Restaurant a hotel NebozízekPraha (763 metrů)

Zrcadlová kaple KlementinaPraha (1 043 metrů)

Doporučené akce v Praze

Akce v Praze na Jiný den?

V okolí doporučujeme...

Pražský hrad Pražský hrad Praha 1 (262 m)
Katedrála sv. Víta Katedrála sv. Víta Praha 1 (290 m)
Café Savoy Café Savoy Praha 5 (916 m)